Naslovnica Top vijesti Adnan Ćatić uhapšen na Sarajevskom aerodromu, vraćao se sa sirijskog ratišta

Adnan Ćatić uhapšen na Sarajevskom aerodromu, vraćao se sa sirijskog ratišta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapsili Adnan Ćatić osumnjičenog za terorizam, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Adnan Ćatić je bio pripadnik ISIL-a te se borio na sirijskom ratištu. Ćatićev povratak sa sirijskog ratišta preko Turske su pratile obavještajne i sigurnosne agencije BiH.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da se radi o osobi koja je povratnik sa stranog ratišta.

Ćatić je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je lice počinilo krivična djela “Organizovanje terorističke grupe”, “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” u vezi sa krivičnim djelom “Terorizam” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Proveden je u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.