Naslovnica Top vijesti ADVOKATI NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA KRITIKUJU ŠMITOV IZVJEŠTAJ, TRAŽE ISPRAVKE

ADVOKATI NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA KRITIKUJU ŠMITOV IZVJEŠTAJ, TRAŽE ISPRAVKE

Fadil Novalić, bivši premijer FBiH, Fahrudin Solak, bivši direktor FUCZ-a, i Fikret Hodžić, direktor preduzeća “Srebrena malina”, poslali su demantij na dio izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta prezentiranog na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Njihovi advokati tvrde da su u dijelu izvještaja koji se odnosi na slučaj “Respiratori” navedene optužbe po kojima su suđeni, ali i one po kojima nisu osuđeni.

“U dijelu izvještaja pod naslovom “Okončanje afere Respiratori” navodite da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu i da su optuženi osuđeni na kazne zatvora. U stavu 171. izvještaja navodite da su optužbe protiv Novalića, Solaka i Hodžića uključivale udruživanje radi činjenja raznih krivičnih djela, zloupotrebu ovlasti, primanje nagrade ili drugih pogodnosti za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih isprava. Navodite optužbe po kojima su suđeni, ali ne i po kojima su osuđeni”, ističu advokati.

Naglašeno je da su svi optuženi oslobođeni optužbi za krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i povezana djela.

“Oslobođeni su optužbi koje navodite u svom izvještaju. Osuđeni su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, kako je propisano zakonom Federacije BiH. Navođenjem samo informacija da su Novalić, Solak i Hodžić osuđeni, te ukazivanje na djela za koja su optuženi, bez navođenja da su za ta djela oslobođeni, stvara polutačnu informaciju. Čitalac koji nije upoznat s temom može biti doveden u zabludu da su osuđeni za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, što nije tačno”, dodaju advokati.

Advokati osuđenih u slučaju “Respiratori” zatražili su od visokog predstavnika da unese tačne i potpune informacije u svoj izvještaj.

Također su istaknuli da su podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH.

“U vjeri da ćete postupiti na način koji osigurava tačno i potpuno informisanje UN-a o pitanjima iz Vašeg izvještaja, molimo vas da izvršite navedene ispravke”, naveli su advokati osuđenih u slučaju “Respiratori”.