Afere koje tresu pravosuđe i policijske agencije u BiH

Marketing

Postali smo društvo imuno na velike afere, glasi jedan od zaključaka koji bi se mogao izvući nakon što je status osumnjičenog dobio i Zoran Galić, drugi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te se tako pridružio nekoliko visokorangiranih funkcionera u policijskom i pravosudnom miljeu koji su se ranije našli na meti istrage.

Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, u utorak objavilo da je Galić, nekadašnji direktor Granične policije BiH i trenutni zamjenik direktora SIPA, pobjegao u Hrvatsku, a ima status osumnjičenog u akciji “Kings”, ali ovaj slučaj nije usamljen.

Još je, naime, aktivna i istraga protiv hapšenog i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), a u spisak afera koje su zabilježene u proteklo vrijeme spada i hapšenje Nedeljka Lubure, bivšeg načelnika Uprave za borbu protiv terorizma MUP-a Srpske, koji je u međuvremenu i osuđen.

Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u “Transparency Internationalu BiH”, kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

On, međutim, dodaje da je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH nedavno donio zaključke prema kojima su sudovi i tužilaštva dužni da prioritetno rješavaju predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija, što znači da se to u ovom momentu ne odnosi na pripadnike policijskih agencija.

“Dakle, VSTS je svjestan manjka povjerenja građana u pravosuđe po pitanju procesuiranja njihovih kolega i upravo zato su doneseni ovi zaključci. Naravno, njih bi trebalo proširiti na način da se to odnosi i na visokorangirane zvaničnike iz izvršne vlasti, u smislu da se i takvi predmeti prioritetno rješavaju”, rekao je Ožegović.

On dodaje da je ovakvih afera bilo više, ali smo, izgleda, na to oguglali kao društvo.

“Mnogi nosioci visokih funkcija su se u javnosti dovodili u vezu sa određenim aferama, a nikada nisu procesuirani, ali i kada jesu, najčešće je dolazilo do oslobađajućih presuda. Javnost je ‘navikla’ da nema adekvatnog optužujućeg ishoda”, rekao je Ožegović za “Nezavisne novine”.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka smatra da je pravosudnom sistemu i policijskim agencijama hitno potreban reset, baš kao i opšti reset u državi.

“Nivo korupcije u našoj državi je jako visok. Ono što je porazno jeste to što nama kao ‘običnim građanima’, kada apliciramo za neki posao, traže sve živo, da nismo osuđivani, pa skoro i krvnu sliku, a kada su u pitanju najviše političke funkcije u državi, onda prolazi sve”, rekao je Žolja za “Nezavisne novine”.

Novinar iz Banjaluke Nebojša Tomašević kaže da je istraga protiv visokorangiranih službenika raznih policijskih agencija pokazatelj koliko nam je društvo ogrezlo u korupciju i koliko se oni koji imaju bar malo vlasti ne boje kazni.

“Osim toga, ovakve stvari dodatno utiču na razgrađivanje morala i običnih građana, jer kada vide da oni koji treba da sprečavaju kriminal i korupciju uzimaju novac, svakako će da posumnjaju da svi na vlasti to rade, pa onda što i oni nekada ne bi zaobišli zakonske norme kako bi olakšali sebi. Takođe, ovakve skandale možemo pripisati i veoma lošem i neefikasnom pravosuđu, koje koruptivna djela ne procesuira na adekvatan način. Uglavnom se za tu vrstu kriminala izriču novčane ili uslovne osude, a ako neko i dobije zatvor, dobije taman toliko da može da ga kupi”, navodi Tomašević.

Takođe, sistem oduzimanja imovinske koristi u BiH je, ocjenjuje Tomašević, loš.

“Loš je toliko da je dovoljno da neko ko je nelegalno stekao imovinu prepiše je na nekog poznanika ili rođaka, te da je tako sačuva”, kaže Tomašević za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, u akciji “Kings”, izvedenoj u utorak, a usmjerenoj na šverc cigareta i akcizne robe, uhapšeni su Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice granične policije Trebinje, i Ivica Bago, a akcijom je obuhvaćen i Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA, koji je nakon dojave o istrazi ilegalno prešao granicu, te pobjegao u Hrvatsku.