Naslovnica Top vijesti Agencija za državnu službu FBiH seli iz besplatnih u prostorije koje će...

Agencija za državnu službu FBiH seli iz besplatnih u prostorije koje će plaćati stotine hiljada. Direktor kaže da mu je Vlada naredila

Iz prostorija u kojima ne plaćaju ništa, Agencija za državnu službu FBiH seli se u prostorije koje će plaćati stotine hiljada KM godišnje.

Naime, na zvaničnoj stranici Agencije objavljen je tender kao i izabrani najmodavac, a prema našim informacijama uposlenici bi se već trebali početi proces seljenja.

ADS se tako seli iz zgrade Energoinvesta odnosno Vlade FBiH, koja je kupljena za vrijeme Fadila Novalića u cilju ušteda. Tako je svoje prostorije dobila i Agencija za državnu službu. Naravno besplatne. ADS u zgradi Vlade nije morao plaćati ni kiriju ni režije, pa čak ni poštarinu.

I to će se sad sve promijeniti. Kako nam je rečeno, proces preseljenja jebpokrenht upravo u vrijeme Novalića, ali je nova Vlada FBiH dala odobrenje da se izdvoji novac za tu namjenu.

Prema našim informacijama, ADS se seli u zgradu nekadašnje Privredne banke u Alipašinoj ulici, u privatne prostorije čiji je vlasnik osoba iz Beograda.

Ponuda ovog čovjeka, zanimljivo, izabarana je uz korištenje izuzeća od Zakona o javnim nabavkama, jer je bila druga najpovoljnija.

Dakle bila je jedna jeftinija opcija, a treća, inače ponuda kompanije Avaz, otpala je kao nepovoljna.

Prama objavi na službenoj stranici Agencije, novi prostori zakupljeni su od mjeseca jula, do kraja godine i taj ugovor će se produžavati.

Za ovih prvih pola godine iz budžeta će za tu namjenu biti izdvojeno čak 86.256 KM i to bez PDV-a.

Naravno, da bi sve prošlo kako treba, Agencija je iznajmila i prevoznika koji će pomoći preseljenju. To će nas koštati više više od 9.000 KM.

Kontaktirali smo direktora Agencije Refika Begića koji je za Raport rekao da je dobio naređenje i da je njegovo da ga izvrši.

“Rečeno nam je da se selimo zbog toga što je planirana rekonstrukcija određenih spratova u zgradi Vlade jer treba poboljšati uslove rada. Selidba je planirana i u ranijem sazivu Vlade”, kazao je Begić.

Kaže da je radnicima ‘muka’ jer imaju osjećaj da je ovo što se radi neozbiljno prema Agenciji, ali da on tu ne može učiniti ništa.

“Mi radimo s mnogo kandidata i uvijek je bio problem oko prostora”, kazao je Begić i dodao da još uvijek nema informaciju oko toga ko će se preseliti u njihove prostorije, ali da bi to moglo biti Ministarstvo pravde FBiH ili predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Osvrće se još jednom na odluku o rekonstrukciji dijelova zgrade kazavši kako su troškovi za grijanje i rashlađivanje bili preveliki u prethodnom periodu.

Sele se, dodaje on, ove sedmice.

“Najveći problem mi je kako da sačuvam arhivu. Nama dolazi dosta kandidata i imamo dosta arhive. Vjerujte da mi je to najveća muka ove sedmice.

Kirija je uplaćena do kraja godine za nove prostorije. To smo tražili iz budžetskih rezervi jer nismo imali planiran novac za tu namjeru ove godine. Prostorije u alipašinoj ulici su odabrane jer se gore već nalaze neke državne i federalne institucije”, dodao je Begić.