Ako želite povećati unos vitamina B12, trebali biste češće i više jesti ove namirnice

Marketing

Vitamin B12 neophodan je za razne tjelesne funkcije, poput pravilnog rada mozga i živaca te proizvodnje crvenih krvnih stanica. Ovaj vitamin može se uzimati kao dodatak prehrani, ali se prirodno nalazi i u određenim namirnicama životinjskog podrijetla te drugim prehrambenim proizvodima.

Ako mislite da vam nedostaje ovog vitamina i želite ga unijeti u organizam, trebali biste češće konzumirati ovih pet namirnica bogatih vitaminom B12.

Vitamin B12 može se pronaći u namirnicama poput jaja, tune, mlijeka i mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, pilećih prsa i lososa.

Jedan od najboljih izvora proteina, zdravih masti i vitamina B12 su jaja. U ovoj popularnoj namirnici količina vitamina B12 više se nalazi u žumanjku nego u bjelanjku, ali za maksimalnu korist najbolje je konzumirati cijelo jaje, prenosi Health Shots.

Na popisu namirnica nalazi se i tuna. Kako prenosi Health Shots, tuna sadrži proteine i vitamin B12, a jedenje svježe ili konzervirane tune može značajno pridonijeti dnevnom unosu ovog vitamina. Također, u tuni se nalaze i omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca.