Naslovnica Top vijesti Aktivistički marš u Sarajevu: Za nas, Međunarodni dan žena moguće je obilježiti...

Aktivistički marš u Sarajevu: Za nas, Međunarodni dan žena moguće je obilježiti samo otporom

Sarajevo. BiH- Aktivistički marš pod sloganom 8. marta je: Ja - Ti - Mi* UJEDINJENI/E PROTIV #diskriminacije #nasilja i ratova #siromaštva ( Elman Omic - Anadolu Agency )

Aktivisti i aktivistkinje za ženska prava organizirali su danas u Sarajevu aktivistički marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Skup je počeo na platou ispred Sarajevo Siti Centra (SCC), odakle su aktivisti marširali centrom glavnog grada Bosne i Hercegovine rutom prema Pozorišnom trgu “Suzan Zontag“.

Organizatori marša iz Fondacije CURE ranije su poručili je cilj bio da se i ovog puta okupe svi koji dijele želju za državom ravnopravnih građana i građanki i da pokažu otpor prema opresiji patrijarhata, mržnje, diskriminacije, nasilja i ratova.

Ovogodišnji slogan za 8. mart glasi: Ja – Ti – Mi – UJEDINJENI/E PROTIV #diskriminacije #nasilja i ratova #siromaštva“, poručili su iz Fondacije CURE.

“Dok još uvijek imamo glas, MI želimo svojim glasom iskazati svoje neslaganje, svoj otpor, svoju bol, zaustavite ratove ODMAH, zaustavite nasilje ODMAH, zaustavite diskriminaciju ODMAH, iskorijenite siromaštvo SADA! Rat u Palestini tiče se i nas! Zaustavite rat u Gazi SADA! Istražite ratne zločine! Niti jedno nasilje ne smije proći nekažnjeno!“, poručili su organizatori marša u Sarajevu.

Okupljeni su poručili da zahtijevaju da se poštuju ljudska prava i da ljudi žive bez nasilja.

“Dajte nam da dišemo, dajte nam slobodu izbora, pružite nam podršku i zaštitu da budemo najbolja verzija sebe“, još je jedna poruka sa skupa.

Međunarodni dan žena posvećen je ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima.

“Za nas, Međunarodni dan žena, 8. mart, moguće je obilježiti samo otporom“ poručili su organizatori.

Organizatori su objavili i Proglas protiv diskriminacije, nasilja i ratova, siromaštva.