Naslovnica Top vijesti Ambasada SAD u BiH pozdravila usvajanje rezolucije o Srebrenici: “Ovo je korak...

Ambasada SAD u BiH pozdravila usvajanje rezolucije o Srebrenici: “Ovo je korak neophodan za pomirenje”

Nakon što je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH.

– Sjedinjene Države su ponosno kosponzorirale rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i pozdravljaju njeno usvajanje.

Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nesporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza.

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje – naveli su iz Ambasade SAD na platformi X.