Marketing

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini organizovala je prijem povodom 248. godišnjice nezavisnosti SAD.

 

Na prijemu se obratio ambasador SAD u našoj zemlji Michael Murphy.

– Dame i gospodo hvala vam što ste večeras s nama na proslavi 284. godišnjice nezavisnosti SAD. Nakon prošlogodišnje meteorološke pometnje lijepo je ovdje biti s partnerima, prijateljima i kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Prošle godine zbog jake kiše i udara munje bili smo prisiljeni otkazati proslavu. Godinama sam povodom Dana nezavisnosti želio napraviti proslavu na temu 80-ih, meni najdraže decenije i decenije mog sazrijevanja. I naporno smo radili da uklopimo sve elemente – u mom govoru, ali bogovi kiše nisu htjeli čuti, pa sam ove godine odabrao istu temu – rekao je Murphy.

Rekao je da neće reciklirati svoj prošlogodišnji govor, već se želio osvrnuti na saradnju SAD i BiH.

– U istom ovom periodu prije 30 godina, SAD i BiH su ozvaničile svoje partnerstvo. SAD su otvorile 4. jula 1994. svoju Ambasadu u Sarajevu, skromnu kancelariju u Holiday Innu, teško oštećenom ratom, nedaleko od mjesta gdje smo se danas okupili. Od tih prvih dana partnerstvo SAD i BiH raslo je i cvalo na bezbroj načina.

Prva važna prekretnica u našim odnosima bila je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Već sam govorio o tome da su SAD i međunarodna zajednica predugo čekali da intervenišu u užasnom ratu u BiH, ali kada jesmo, učinili smo to odlučno. Osim vojne intervencije pod vodstvom SAD, posredovali smo u mirovnom sporazumu. Dejton ni u kom slučaju nije savršen, ali zaustavio je krvoproliće i postavio temelj za mir i rast našeg partnerstva.

Naše partnerstvo s BiH je i u dobru i u zlu. Umjesto politike podjela, potrebno je zaliječiti rane prošlosti.

 

Već 30 godina zajednički se zalažemo kako bi osigurali mir, održali ekonomski razvoj, ojačali demokratske institucije i izgradili mostove između dvije nacije.

 

I dalje stojimo uz vas dok se građani ove zemlje suočavaju s novim izazovima za budućnost kakvu zaslužuju za sebe, svoju djecu i unučad.

 

Posvećenost moje zemlje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru vaše zemlje i njenoj integracije u Euro-atlantske institucije nikada nije bila jača. Ponosan sam na posao koji je moj tim u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci obavio kako bi ovoj politici dao konkretno opipljivo značenje za građane BiH.

 

Obećavam da ćemo nastaviti neumorno raditi na budućnosti kojoj se svi građani mogu radovati.

 

Suprotstavit ćemo se brojnim izazovima s kojima se BiH suočava. BiH nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od SAD – rekao je, između ostalog, Murphy.

https://twitter.com/i/broadcasts/1OdKrjOadDqKX