Naslovnica Globus Americi prijeti haos: Trump i iz zatvora može dobiti izbore i postati...

Americi prijeti haos: Trump i iz zatvora može dobiti izbore i postati predsjednik!

Presuda baca SAD u neistraženo područje uoči izbora 5. novembra, jer ankete pokazuju da su Trump i Biden u tijesnoj utrci

Završeno je prvo krivično suđenje jednom bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Donald Trump je proglašen krivim za sve 34 tačke optužnice na sudu u New Yorku.

Šta to može značiti za nade Trumpove nade da će ponovo ući u Bijelu kuću s obzirom na to da će on vjerovatno biti republikanski kandidat za predsjedničke izbore u novembru, kao rival aktuelnom američkom predsjedniku Joeu Biden?

Republikanska konvencija
Kazna bi bivšem predsjedniku trebala biti izrečena 11. jula – nekoliko dana prije početka republikanske nacionalne konvencije 15. jula na kojoj se očekuje da će Trump biti službeno nominiran za predsjedničkog kandidata.

Presuda baca SAD u neistraženo područje uoči izbora 5. novembra, jer ankete pokazuju da su Trump i Biden u tijesnoj utrci za Bijelu kuću.

Trump se suočava s maksimalnom kaznom od četiri godine zatvora, iako osuđeni za isti zločin često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne.

Govoreći ispred suda, Trump (77) rekao je da je osuda “sramotna” i da je on “nevin čovjek”.

Kazao je da je suđenje “namješteno” i da je sudac Juan Merchan, koji će mu izreći kaznu, “konfliktan” i “nikad nije smio suditi u ovom slučaju”.

“Ovo je odavno završeno”, dodao je Trump.

Nakon presude, otputovao je u konvoju crnih džipova na večeru u New York City, poručivši da će “prava presuda biti izrečena 5. novembra”.

Inače, slučaj u New Yorku je prvi od četiri krivična predmeta protiv Trumpa koji su išli na suđenje i označava prvi put da se jedan predsjednik SAD, bviši ili aktuelni, suočio s krivičnim optužbama.

Malo je vjerovatno da će preostala tri slučaja ići na suđenje prije izbora u novembru.

A kakve su šanse da Trump i pored osude postane predsjednik SAD:

Može li se Trump kandidirati za predsjednika?
Da. Ustav SAD postavlja tri glavna uvjeta da biste mogli postati predsjednik – a niti jedan od njih ne spominje da otpadate ako ste osuđeni kriminalac.

Kandidati moraju biti rođeni u SAD, biti stariji od 35 godina i živjeti u SAD najmanje 14 godina.

“Ništa ga ne sprečava da se kandidira za predsjednika i bude izabran, čak i ako bude u zatvoru u vrijeme izbora”, rekla je Elizabeth Wydra, predsjednica progresivnog Centra za ustavnu odgovornost, za LA Times.

Takav je zakon uprkos tome što osobama s presudom za krivična djela koja se mogu kazniti zatvorom od godinu ili više nije dopušteno glasati u nekim američkim državama, prenosi Sky News.

Šta ako bude izabran dok je u zatvoru?
Ovo je malo kompliciranije, prvo zato što nije jasno hoće li Trump ipak biti osuđen na zatvor.

Osuđujuća presuda spada u krivična djela klase E u New Yorku, najnižeg stepena u državi, a nosi maksimalnu kaznu od četiri godine zatvora.

Prilikom odluke, sudija će uzeti u obzir dob Trumpa – sada ima 77 godina – njegovu raniju neosuđivanost i činjenicu da se radi o nenasilnom zločinu.

Čak i da se sudija Merchan odluči za zatvorsku kaznu, vjerovatno bi se Trump žalio – i očekivao da će biti na slobodi do saslušanja.

Taj bi proces mogao ići sve do Žalbenog suda i, što je važno za Trumpa, mogao bi se razvući mjesecima, možda čak i nakon izbora u novembru.

A ako bi Trump bio izabran dok služi kaznu zatvora, situacija postaje još kompliciranija, čak ni ustavni stručnjaci nisu sigurni.

“Samo možemo nagađati. Tako smo daleko od svega što se ikada dogodilo”, rekao je ranije ove godine za New York Times Erwin Chemerinsky, stručnjak za ustavno pravo na kalifornijskom Univerzitetu Berkeley.

Može li se moć prenijeti na potpredsjednika?
U teoriji, kažu stručnjaci, ništa ne može spriječiti Trumpa da preuzme dužnost, čak i ako bude iza rešetaka.

Postoji odredba – 25. amandman Ustava SAD – koja predviđa proces prijenosa ovlasti na potpredsjednika ako predsjednik “nije u mogućnosti izvršavati ovlasti i dužnosti”.

Međutim, za to bi bilo potrebno odobrenje potpredsjednika i članova kabineta Trumpa – koje će on sam odabrati i koji će bez sumnje biti lojalni.

Vjerovatnije je, kažu stručnjaci, da bi Trump pokušao tražiti pomilovanje kako bi mu se omogućilo da vlada.

Kako će presuda utjecati na izbore?
Ankete javnog mnijenja pokazuju da bi osuđujuća presuda mogla predstavljati značajnu političku opasnost za Trumpa.

U anketi provedenoj u aprilu, jedan od četiri republikanca rekao je da ne bi glasao za Trumpa ako bude proglašen krivim.

U istoj anketi, 60 posto neodlučnih glasača reklo je da ne bi glasali za Trumpa ako bude osuđen za zločin.

Jesu li se osuđeni kriminalci već kandidirali?
Najmanje dva kandidata s krivičnim presudama su se u prošlosti takmičila za predsjednika SAD – iako nijedan nije bio uspješan.

Eugene Debs kandidirao se za predsjednika iz zatvora 1920. godine, dobivši gotovo milion glasova, a da uopće nije krenuo u kampanju.

Godine 1992. iza rešetaka se kandidirao i Lyndon LaRouche dok je služio 15-godišnju kaznu zbog prevare s poštom. Dobio je oko 26.000 glasova.

Bidenov odgovor
U međuvremenu, glasnogovornik Joea Bidena rekao je da “niko nije iznad zakona.”

“Donald Trump je uvijek pogrešno vjerovao da se nikada neće suočiti s posljedicama za kršenje zakona za vlastitu korist.

Prijetnja koju Trump predstavlja našoj demokratiji nikada nije bila veća.

On vodi kampanju osvete i odmazde, obećavajući da će biti diktator “prvog dana” i pozivajući da se naš Ustav “ukine” kako bi mogao ponovo dobiti i zadržati vlast.

Drugi Trumpov mandat značio bi haos, otimanje sloboda Amerikanaca i poticanje političkog nasilja – a američki će ga narod odbaciti ovog novembra”, dodao je Michael Tyler, direktor Bidenove kampanje.