Naslovnica Top vijesti Američka Ambasada osudila Čovića: Odao je počast ratnom zločincu

Američka Ambasada osudila Čovića: Odao je počast ratnom zločincu

Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti – navodi se u reakciji

Američka ambasada u Sarajevu uputila je kritike na račun predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustvovanja promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića.

Počast zločincu
– Dragan Čović se prije dva dana ponosno pohvalio svojom predanošću “izgradnji evropske BiH za sve”. Dragan Čović je jučer navečer na promociji knjige u Mostaru odlučio javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne “hercegbosanske šestorke” koje je ICTY osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti koje on navodno predstavlja i tvrdi da podržava. Javnoj podršci i veličanju osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u “europskoj BiH za sve”.

Sramotno sudjelovanje
Sramotno je ponosno sudjelovanje Dragana Čovića na manifestaciji odavanja počasti odgovornom za tolike užasne zločine.

Dodatnu uvredu žrtvama daje činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih ustanova Grada Mostara. Čelnici koji ispovijedaju predanost europskim vrijednostima trebali bi voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana – navodi se u reakciji Ambasada SAD u Sarajevu.