Naslovnica Top vijesti Anel Pindžo, član Upravnog odbora KCUS-a, objašnjava jesu li Nikšić i Konaković...

Anel Pindžo, član Upravnog odbora KCUS-a, objašnjava jesu li Nikšić i Konaković bili na sjednici

Anel Pindžo, član Privremenog upravnog odbora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) komentirao je posljednja dešavanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj državi.

“Kao član Privremenog upravnog odbora ne mogu, a da ne reagujem na gostovanje u medijima prethodnog vršioca dužnosti generalnog direktora (Alen Pilav, op.a.).

Molba premijera
Moj lični stav, koji sam iznio na sjednici Upravnog odbora, je da tada aktuelni vršioca dužnosti generalnog direktora ne može biti ponovo izabran.

Zakon kaže da se vršilac dužnosti generalnog direktora postavlja najduže na period od šest mjeseci. Ponovni izbor (reizbor) značio bi kontinuitet obavljanja neke dužnosti i doveo bi do “ulazak” u sedmi mjesec.

Oko ovoga se nisam konsultirao sa pravnim ekspertima prije same sjednice pa ću ponoviti da je to bio moj lični stav”, naglašava Pindžo.

Dodaje da je Nermin Nikšić, aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a, uputio molbu preko jednog od članova Privremenog upravnog odbora da se sastane sa članovima Odbora prije izbora novog vršilac dužnosti generalnog direktora.

“Navedena molba nam je predočena usmeno na posljednjoj tački dnevnog reda sjednice koja je bila u toku. Odlučili smo da ga saslušamo i sjednicu prekinuli sa dogovorom da se ista nastavi sutradan.

U jednom neformalnom razgovoru sastali smo se prije nastavka sjednice sa premijerom i predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, ali i ministrom vanjskih poslova i predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem koji je došao na zamolbu prvog”, objašnjava Pindžo i nastavlja:

“Oni su nam, kao predstavnici stranaka koje čine vlast u FBiH i nose političku odgovornost za sva dešavanja, pa i oko KCUS-a, u neformalnom razgovoru komentirali dosadašnji proces izbora generalnog direktora, političke probleme, rad samog Ministarstva zdravstva koje je i dovelo do ovakve trakavice oko izbora, kao i njihovo viđenje našeg dosadašnjeg rada.

Nastavili sjednicu
Nijednog trenutka nije se razgovaralo o imenima eventualnog novog vršioca dužnosti generalnog direktora. Ministar Konaković se zadržao kratko, možda nekih dvadesetak minuta, dok je premijer Nikšić ostao sa nama oko sat”.

Nakon njihovog odlaska, dodaje Pindžo, Privremeni upravni odbor je nastavio prekinutu sjednicu i nakon nešto duže rasprave odlučio da jednoglasno izabere prof. dr. Hajriju Maksić za novog vršioca dužnosti generalnog direktora.

“Odgovorno tvrdim da niti ministar vanjskih poslova niti federalni premijer nisu znali koga će Privremeni upravni odbor izabrati za novog VD GD vršioca dužnosti generalnog direktora (možda im je neko od članova PUO predočio o kojim imenima se razmišlja) niti je vršen pritisak da neko treba ili mora biti izabran, pogotovo jer se razgovaralo o više imena i samim tim mogao je biti izabran i neko drugi”, tvrdi Pindžo.