Naslovnica Biznis ARCELORMITTAL ZENICA OBUSTAVIO PROIZVODNJU!

ARCELORMITTAL ZENICA OBUSTAVIO PROIZVODNJU!

ArcelorMittal Zenica, jedna od vodećih čeličnih kompanija u Bosni i Hercegovini, najavila je obustavu proizvodnje zbog loših uslova na tržištu čelika. Kompanija je odlučila zaustaviti rad Visoke peći i sukcesivno obustaviti proizvodnju i u ostalim pogonima.

U saopštenju za javnost, ArcelorMittal Zenica ističe da su trenutni uslovi na evropskom tržištu čelika izazvani nizom faktora, uključujući pad potrošnje čelika u EU uslijed sukoba u Ukrajini, rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije.

Kompanija se suočava s poteškoćama od sredine prošle godine, uz rastuće cijene koksnog uglja, električne energije i zemnog plina, te smanjenje sadržaja željeza u isporučenoj rudi. Osim toga, ograničene prodajne kvote na tržištu EU i jeftin uvoz čeličnih proizvoda iz Turske dodatno otežavaju poslovanje.

ArcelorMittal Zenica naglašava da su troškovi rada porasli za 32 posto u posljednje tri godine zbog inflacije. Sve ove činjenice direktno utiču na konkurentnost kompanije u integralnoj proizvodnji čelika, što je dovelo do privremene obustave proizvodnje.

Kompanija izražava namjeru da se vrati normalnom radu čim se oporavi potražnja na nivou koji podržava održivo poslovanje. U međuvremenu, privremena obustava proizvodnje će imati određene implikacije na snabdjevanje željeznom rudom iz prijedorskih rudnika, a radnici će biti obuhvaćeni planom zaštite radnika tokom perioda obustave proizvodnje.