Naslovnica Visoko Babić: Potrebno je razmotriti sve načine za uređenjem nekadašnih prostora “Velepromet-Uslužne djelatnosti”...

Babić: Potrebno je razmotriti sve načine za uređenjem nekadašnih prostora “Velepromet-Uslužne djelatnosti” i “Kovine”

Poštovani sugrađani, iako mi je drago što je moja inicijativa koju sam uputio na posljednjoj sjendici Gradskog vijeća djelimično uvažena, smatram da je potrebno dodatno razmotriti načine kako se može postići potpuna realizacija projekta čišćenja, uređenja i prostora i objekata nekadašnjeg preduzeća “Velepromet-Uslužne djelatnosti” na Kraljevcu, kao i prostora i objekata “Kovine” na Sebilju.
Naime, na nedavnoj 35. sjednici Gradskog vijeća Visoko, održanoj 25.01.2024. godine, podnio sam inicijativu koja se odnosi na čišćenje, uređenje i revitalizaciju prostora i objekata nekadašnjeg preduzeća “Velepromet-Uslužne djelatnosti” na Kraljevcu, kao i prostora i objekata “Kovine” na Sebilju. Cilj ove inicijative je poboljšati izgled i funkcionalnost ovih prostora, te ih učiniti korisnima za zajednicu.
Međutim, želim vas obavijestiti da je služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove dala sljedeći odgovor na moju inicijativu: “Inicijativa se djelimično uvažava.”
Kao obrazloženje, istaknuli su da su uvidom u podatke Katastarskog operata Grada Visoko utvrdili da se predmetni objekti i parcele nalaze u vlasništvu pravnih lica. Iz tog razloga, Gradska uprava Visoko i javna preduzeća ne mogu provoditi aktivnosti na objektima i parcelama koje nisu u vlasništvu Gradske uprave Visoko.
Nadležni inspektori Odsjeka za inspekcijske poslove će redovno obilaziti predmetne lokacije, te ukoliko utvrde određene nepravilnosti, naložit će zakonom propisane mjere.