Naslovnica Top vijesti Bego Gutić progovorio o ‘preletačima’ Suljkanoviću i Šilji, pa optužio stranačkog kolegu:...

Bego Gutić progovorio o ‘preletačima’ Suljkanoviću i Šilji, pa optužio stranačkog kolegu: Sve je vodio Fahrudin Skopljak

– Problem je nastao kada smo mi istakli kandidaturu za poziciju premijera. Sukobljavanja unutar SDA imaju veze i sa unutarstranačkim izborima, neka vrsta igre prestolja, borba za prijestolje, za kantonalne izbore, pa čak i za kongres koji bi se trebao desiti slijedeće godine unutar SDA, kazao je sinoć u emisiji Mreža Bego Gutić predsjednik OO SDA Banovići, pojašnjavajući međustranački sukob koji tinja već neko vrijeme u tuzlanskom kantonu.

– Ovdje se igrala igra da se SBiH pokuša odvojiti od Osmorke. Spekulisalo se, Bego će otići sa Čamparama, Zvizdićima…Ja sam dugo u SDA puno sam dao za SDA i ne pada mi na pamet da to prepustim nekim preletačevićima.

Potom je jasno objasnio ko je i kako ‘dogovarao’ Alića i Suljkanovića.

– Fahrudin Skopljak je u jednom uskom krugu ljudi vodio sve aktivnosti vezano i za pregovore sa Alićem i Suljkanovićem, za njihov povratak u SDA, zajedno sa Azmirom Husićem i Smajom Mandžićem i Sedinetom Karićem zvanim Sida kraljem tekstila iz Srebrenika.

Oni su vodili sve aktivnosti oko pregovora sve aktivnosti oko formiranja Doma naroda, odnosno oko predlaganja lista za Dom naroda. Oni su u konačnici bez saglasnosti izvršnog odbora imenovali Lejlu Vuković za dopredsjedavajuću skupštine TK.

I dešava se ponovo to da je KO pao pod uticaj određenih interesnih grupa koji stranku doživljavaju kao svoj lični bankomat. Ovdje imate još jedan problem da Smajo Mandžić zajedno sa svojom privatnom poslanicom Lejlom Vuković žele da skupštinska većina funkcioniše na 18 kao što je to već bilo u prošloj vladi, kada su mogli ucijenjivati.