Naslovnica Top vijesti BHRT: Nismo ukinuli signal FTV-u, ostale su vijesti. RTRS-u ne možemo ništa

BHRT: Nismo ukinuli signal FTV-u, ostale su vijesti. RTRS-u ne možemo ništa

Zbog pogrešnih interpretacija i tumačenja odluke Radio-televizije Bosne i Hercegovine o uskraćivanju usluga Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine, kako kaže, Poslovodni odbor BHRT-a uputio je saopćenje.

“BHRT je opredijeljen za poštivanje zakonitosti i u cijelosti je ispoštovao rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga. Javnost, još jednom, obavještavamo da BHRT nije ugasio signal RTV FBiH, o čemu svjedoči i jučerašnje emitovanje Vijesti i Dnevnika. Mjera BHRT-a se odnosila, isključivo, na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga zbog neplaćanja tih usluga BHRT-u”, javljaju iz BHRT-a.

U nastavkju napominju da dug Federalne radiotelevizije, samo za protekla 4 mjeseca, iznosi cc. 1,5 miliona KM, a da je ukupan utuženi višegodišnji dug RTV FBiH za pružene produkcijske i logističke usluga cc. 15 miliona KM, što je predmet sudskih postupaka.

“Sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH rade zaposlenici BHRT-a i to po cijenama koje se nisu mijenjale punih 20 godina.

Također, u javnosti se plasiraju netačne informacija da BHRT pruža usluge Radio-televiziji RS, te da im prebacuje sredstva od RTV takse što je, ponavljamo, netačno”, navode iz PO BHRT-a i pojašnjavaju da RTRS raspolaže vlastitim produkcionim kapacitetima i prenosnom mrežom na koje BHRT nema nikakav uticaj, a zbog nepoštivanja Zakona o RTV sistemu i neprebacivanja pripadajućeg dijela RTV takse, dug RTRS-a prema BHRT-u je dostigao 80 miliona KM, što je opet predmet sudskih postupka.

“Do problema finansiranja je došlo zbog nepoštivanja zakona od oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse. Znači, BHRT ne prikuplja i ne raspoređuje RTV taksu jer je to nadležnost entitetskih emitera.
I prilikom donošenja odluke o privremenoj mjeri uskraćivanja usluga RTV FBiH kao i reakcije javnosti tokom jučerašnjeg dana, bili smo svjesni težine i ozbiljnosti cijele situacije ali Radio-televizija Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju emitovanja programa još od 1945., ima sve manje mogućnosti da nastavi rad i egzistenciju”, kaže se u sopćenju Poslovodnog odbora BHRT-a.