Naslovnica BiH BHRT objasnio zašto je prekinuto Komšićevo obraćanje uživo: Dugujemo izvinjenje, ne postoji...

BHRT objasnio zašto je prekinuto Komšićevo obraćanje uživo: Dugujemo izvinjenje, ne postoji nijedan drugi razlog za prekid prenosa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, jučer je održao govor pred Generalnom skupštinom UN.

Komšić je u svom obraćanju govorio o stanju u našoj zemlji, novom visokom predstavniku, negiranju presuda Haškog tribunala, a u jednom dijelu se dotakao i teme izmjene Izbornog zakona u BiH.

Upravo u tom trenutku prenos ovog govora na BHRT je prekinut, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti i sumnju da su ponovo na sceni politčke igre u javnom radiotelevizijskom servisu BiH.

Zbog toga su se iz BHRT oglasili i objasnili kako i zašto je došlo do prekida prenosa obraćanja Željka Komšića upravo u tom trenutku.

-U realiziranju prijenosa preuziman je signal direktnog kanala agencije Associated press (AP), ali je nakon nekoliko minuta govor predsjedavajućeg Komšića prebačen na drugi kanal AP (pod nazivom “live choice kanal”), a u kanalu gdje je do tada emitirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Željka Komšića, planirana je press konferencija predsjednika SAD-a Josepha Bidena, što se dijelom moglo i vidjeti prije prekida prenosa u programu BHT1.
-Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo mogli nastaviti s prijenosom obraćanja – navode iz BHRT-a.

BHRT dodaje kako se kompletan snimak obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića može pogledati na web portalu BHRT-a, te da je snimak cjelokupnog obraćanja naknadno preuzet sa portala UN-a.

Ovom prilikom želimo naglasiti da ne postoji nijedan drugi razlog zbog čega bi u programu BHT1 bio prekinut prenos govora predsjedavajućeg Komšića sa Generalne skupštine UN-a. Svim gledateljima koji su u emisiji BHT 1 Uživo ostali uskraćeni za prenos cijelog obraćanja, dugujemo izvinjenje – navodi se u saopćenju.