Naslovnica BiH BHRT SUTRA “GASI” FTV ZBOG DUGA OD 1.6 MILIONA KM, RTRS-U NE...

BHRT SUTRA “GASI” FTV ZBOG DUGA OD 1.6 MILIONA KM, RTRS-U NE SMIJU NIŠTA!

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede, 8.5.2024. godine, od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6.5.2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a.

Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovom osnovu na dan 6.5.2024. godine iznose 1.590.971,69 KM.

Istovremeno, dug BHRT-a prema RTV FBiH na isti dan je 364.511,50 KM.

Ova Odluka se odnosi na sve usluge izuzev:

– pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije;
– usluga preuzimanja pošte za RTV FBiH, za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine.

“Svjesni smo težine i ozbiljnosti ove Odluke, ali u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a, a zbog nemogućnosti dogovora sa menadžmentom RTV FBiH, bili smo prinuđeni donijeti Odluku jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta”, navode iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

U slučaju izmirenja obaveza, privremene mjere će se staviti van snage.

Podsjetimo i to kako su iz BHRT-a isticali da im je RTRS dužan preko 83 miliona KM.

“Prema zvaničnim podacima, ukupan dug RTRS-a prema BHRT-u je veći od 83 miliona maraka. BHRT duguje RTRS-u više od pet miliona maraka. U konačnici, Radiotelevizija Republike Srpske duguje BHRT-u preko 77 miliona maraka. Potražili smo odgovore od RTRS-a, uputili smo im mail sa konkretnim pitanjima o tome zašto ne poštuju zakon i zašto BHRT-u ne uplaćuju novac koji mu pripada. Pitali smo i znaju li uopšte koliko duguju Javnom servisu Bosne i Hercegovine. Do završetka ovog priloga nismo dobili odgovor. Odgovori i brojke o dugovanjima mogu se naći u tužbama koje je pokrenuo BHRT prema RTRS-u. Jasno su nam dostupni i mi ih objelodanjujemo”, rekao je u februaru ove godine Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.