Naslovnica Globus Biden krivi američki Kongres za pad ključnog ukrajinskog grada

Biden krivi američki Kongres za pad ključnog ukrajinskog grada

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je Kongres Sjedinjenih Američkih Država za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke u istočnoj Ukrajini, rekavši da je neaktivnost Parlamenta njegove države dovela do toga poraza.

Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdijivke zbog nestašice municije, što je rezultat nedjelovanja Kongresa.

To je rezultiralo je prvim značajnim pobjedama Rusije u nekoliko mjeseci, objavila je Bijela kuća nakon telefonskog razgovora Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pad razorene Avdijivke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Biden je u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara.

Međutim, hoće li to proći u Zastupničkom domu Kongresa u kojem su u većini republikanci nije jasno. Predsjednik doma Mike Johnson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvije ukrajinske pokrajine koje čine industrijsku regiju Donbas.

To bi moglo bi donijeti i pobjedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.