Naslovnica Biznis BiH bacila 6,3 miliona maraka na kreditne penale

BiH bacila 6,3 miliona maraka na kreditne penale

Bosna i Hercegovina morala je platiti 6,3 mil KM penala, jer nije povukla kredite koje su joj međunarodne finansijske institucije odobrile. I to je podatak samo za prošlu godinu, i ranije je BiH izdvajala milione iz istog razloga, piše Okanal.

“Olako se potpisuju kreditni aranžmani, olako se preuzimaju obaveze, a da se prethodno uopšte nisu ispunili uslovi da se taj novac iskoristi”, kaže Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Dakle, velika su sredstva stranih kreditora koja su odobrena, ali ih BiH nije povukla. Zbog toga je naša zemlja, jednom broju kreditora od kojih nije povukla novac, bila obavezna platiti “penale”.

“Gubitak je višemilionski svake godine, a ako gledamo cijeli ovaj period, on se broji stotinama miliona KM, dakle to je osnovna šteta jer je taj novac mogao biti iskorišten za nešto drugo. S druge strane je šteta što gomilamo obaveze i samim time činimo državu zaduženijom pa i svaki sljedeći kredit će možda biti pod nepovoljnijim uslovima zbog velikog aktuelnog opterećenja dok taj novac ne koristimo”, izjavio je ekonomski analitičar Igor Gavran.

Bojana Ninković novinarka Capitala ističe da se radi o penalima na neefikasnost domaćih vlasti. Dodaje da je očigledno malo što građani plaćaju kredite koje koriste, pa ih se još dovodi i u situaciju da plaćaju i one koji nisu iskorišteni. Ekonomisti upozoravaju da to što BiH plaća penale zbog neiskorištenih sredstava ima višestruke negativne posljedice.

“Prvo što plaća, drugo što nismo investirali to što smo dobili, a tu se odmah trebaju računati i oportunitetni troškovi. Znači, šta gubimo što to nismo na vrijeme uradili i treće, što je možda i najznačanije u svemu tome, gubimo reputacioni ugled u međunarodnoj zajednici kao zemlja koja ni odobrena sredstva ne zna adekvatno iskoristiti za svoj razvoj”, rekao je Željko Šain, profesor ekonomije u penziji.

Mnogi godinama ukazuju na to da se iznos neiskorištenih kredita odnosi se na sve nivoe vlasti u našoj zemlji, a koji su namijenjeni za projekte rekonstrukcije bolnica, puteva, željeznica i drugih infrastrukturnih objekata, vjetroelektrane, hidroelektrane, projekte podrške zapošljavanju, za Željeznice RS, modernizaciju puteva u FBiH.