Naslovnica BiH BiH danas otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

BiH danas otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će se danas s zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, biti će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma.

– Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom – saopćeno je iz te institucije.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici 8. februara donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovara radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u Bosni i Hercegovini.