BIJELJINSKA KOMPANIJA MORA VRATITI RADNIKA NA POSAO I ISPLATITI IZGUBLJENU ZARADU

Marketing

Bijeljinska kompanija “Nešković” bit će obavezana da vrati na posao svog nekadašnjeg radnika, Nebojšu Čvrgića, i isplati mu izgubljene zarade, odlučio je Okružni sud u Bijeljini.

Sud je odbacio žalbu firme u vlasništvu biznismena Dragana Neškovića, potvrđujući presudu Osnovnog suda u Bijeljini. U drugostepenoj presudi, koja je u posjedu “Nezavisnih novina”, navedeno je da se žalba tuženog od 5. decembra 2023. odbija kao neosnovana, dok se dopuna žalbe od 6. marta ove godine odbacuje kao neblagovremena.

Prema presudi, utvrđeno je da postoji radni odnos na neodređeno vrijeme između Čvrgića i kompanije “Nešković” od 9. avgusta 2022. godine, te je firma obavezana da vrati Čvrgića na radno mjesto radnika na benzinskoj pumpi ili drugo odgovarajuće radno mjesto. Takođe, kompanija je obavezana da mu isplati izgubljenu zaradu od 14. avgusta 2022. do povratka na posao.

Advokat Vladimir Dragičević, Čvrgićev punomoćnik, izrazio je zadovoljstvo ishodom. On je naglasio da je u pitanju jednostavan radni spor, jer se po zakonu radni odnos smatra zasnovanim na neodređeno vrijeme kada radnik stupi na rad.

Ovo je drugi spor koji je Čvrgić dobio protiv Neškovića. Ranije je Okružni sud potvrdio presudu kojom je utvrđeno da je Nešković uznemiravao Čvrgića na radnom mestu, uključujući verbalno i fizičko zlostavljanje. Zbog toga je Nešković obavezan da isplati Čvrgiću 5.000 KM kao nematerijalnu štetu.

Pored toga, Neškoviću se sudi po Krivičnom zakoniku Republike Srpske zbog optužbi za zlostavljanje radnika. Prema optužnici, incident se dogodio 13. avgusta 2022. godine kada je Nešković verbalno i fizički napao Čvrgića na benzinskoj pumpi u Bijeljini. Incident je uključivao verbalno zlostavljanje, bacanje staklenog predmeta i fizičko nasilje, što je rezultiralo strahom i poniženjem za Čvrgića.