Marketing

“Upoznao sam tužitelja Hukeljića s tim da su upravo Solakovi iskazi o zaštitnoj opremi u potpunosti odbačeni pred Općinskim sudom u Mostaru i Kantonalnim sudom HNK u predmetu u kojem sam ja tužio FUCZ jer nisam kao deminer bio adekvatno zaštićen pravom opremom, kada je Solak 2014. godine nakon poplava poslao mene i ostale deminere da vršimo čišćenje terena od uginulih životinja”

Adis Sarić, bivši deminer u Federalnoj upravi Civilne zaštite ogorčen je izjavama koje Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a, kao i pojedini svjedoci na suđenju u predmetu u vezi sumnjive nabavke 100 respiratora ACM812A daju pred Sudom BiH o navodnoj spremnosti Uprave pri nabavci medicinske i zaštitne opreme i ranijih godina, prije pandemije korona virusa.
Primjerice na jučerašnjem ročištu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, Solak je Sudskom vijeću u ovom predmetu čak pokazivao set “zaštitne opreme” u kojem su bili maska i još neki predmeti, a koje je FUCZ imao u svom skladištu i prije pandemije.

OPREMA ZA AUTOLAKIRERE
Na ovaj način Solak, ali i njegova pomoćnica Sanita Alagić koja je jedna od svjedokinja u predmetu “Respiratori”, pokušavaju ubijediti Sudsko vijeće kako je FUCZ uspješno nabavljala medicinsku i zaštitnu opremu i prije ove pandemije.
Međutim, Adis Sarić se na najgori mogući način uvjerio kakvu je zaštitnu opremu ranijih godina nabavljao FUCZ. Naime, Solak je Sarića nakon poplava u maju 2014. godine, zajedno s ostalim deminerima poslao u akciju čišćenja terena od animalnog otpada, iako Sarić nije bio obučen za to, niti je imao odgovarajuću zaštitnu opremu. Nekoliko mjeseci kasnije dijagnosticiran mu je apsces mozga.

Sarić je danas invalid, zbog svega je tužio FUCZ, dobio pravosnažnu presudu u aprilu ove godine da mu Uprava mora isplatiti oko 55 hiljada maraka po osnovu nematerijalne štete, no do danas mu odšteta nije isplaćena, jer kaže nadležni iz Općinskog suda u Mostaru mjesecima ne potpisuju i ne šalju dokumentaciju o izvršenju u Sarajevo.

Stoga je Sarić još ogorčeniji istupima Solaka pred Sudom BiH, pa je odlučio uputiti i pismo Tužilaštvu BiH, odnosno jednom od postupajućih tužitelja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, Mirzi Hukeljiću, kako bi ga upoznao s tim “koliko je Solak sposoban za nabavku “zaštitne opreme”.
– Upoznao sam tužitelja Hukeljića s tim da su upravo Solakovi iskazi o zaštitnoj opremi u potpunosti odbačeni pred Općinskim sudom u Mostaru i Kantonalnom sudu Hercegovačko-neretvanskog kantona u predmetu u kojem sam ja tužio FUCZ i dobio pravomoćne presude jer nisam kao deminer bio adekvatno zaštićen pravom opremom, kada je Solak 2014. godine nakon poplava poslao mene i ostale deminere, iako je to protivno zakonu i premda nismo bili prošli obuku, da vršimo čišćenje terena od uginulih životinja. Ja sam se zbog neadekvatne opreme zarazio i dobio apsces mozga, a sve Solakovom krivicom, a on se danas hvali kako je pokazao sposobnost da nabavlja opremu, što nije tačno i o čemu svjedoči moj slučaj, jer kako se kasnije ispostavilo mi nismo bili zaštićeni pravom opremom već kombinezonima i maskama, ali za autolakirere ili nešto slično – priča ogorčeno Sarić.

O slučaju Adisa Sarića ranije je detaljno pisao “Žurnal” koji je o ovom snimio 2019. godine i film “Nedodirljivi”.
On je s kolegama deminerima iz FUCZ-a, nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, raspoređen da čisti animalni otpad u selima oko Orašja.

Sud je kasnije utvrdio da ti demineri, niti su ikada prošli obuku za obavljanje te vrste poslova, niti su imali odgovarajuću opremu za čišćenje te vrste otpada.

ZAŠTITA NIJE BILA ADEKVATNA
U presudi se između ostalog navodi kakvu je FUCZ,odnosno Solak opremu nabavljao.

– Tuženik je prema ugovorom od 26.05.2014. godine, po hitnoj proceduri kupio polumaske 3M-6200, filter 3M-ABEK, naočale 3M – 2890A, zaštitno odijelo 3M-4515 jednokratno i zaštitne rukavice, koje su koristili sudionici akcija uklanjanja posljedica poplava, a koja oprema prema nalazu i mišljenju vještaka zaštite na radu Ahmeta Divoša nije bila adekvatna oprema (maske nisu imale adekvatne filtere, niti su imali adekvatne zaštite za ruke) za posao koji su radili (uklanjanje leševa uginulih životinja) te su uslijed toga bili izloženi mogućnosti zaraze – navodi se između ostalog u pravosnažnoj presudi protiv FUCZ-a u korist Adisa Sarića.
I u vrijeme ovog procesa Solak je pokušao odbranaiti neodbranjivo, pa je pokušao umanjiti svoju odgovornost, što Sud u Mostaru nije prihvatio.

– Pravilno prvostupanjski sud nije prihvatio iskaz svjedoka Fahrudina Solaka koji je tvrdio da zaposlenici FUCZ, pa tako ni tužitelj prilikom sudjelovanja u tim akcijama nisu bili izloženi nikakvom štetnom djelovanju zarazom, otrovom i da nije bilo animalnog otpada, nego samo ugušene, utopljene životinje, što nije bio izvor zaraze i opasnosti za ljude. Da stanje nije tako kako ga prezentira ovaj svjedok potvrđuje vještak infektolog Ednan Drljević, koji je na temelju fotodokumentacije zaključio da su tužitelj i drugi koji su sudjelovali u uklanjanju leševa,,,bili totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa”, da obične maske smanjuju broj bakterija, ali ih propuštaju, te da je tužitelj mogao doći u kontakt s anaerobnim bakterijama iz leševa životinja – navedeno je između ostalog u presudi.
Adis Sarić kaže da je danas bez posla i da je sa suprugom na birou bez ikakvih primanja.

Zbog bolesti koju je pretrpio kao deminer FUCZ-a sanirajući posljedice poplava 2014. godine bez adekvatne zaštite, njegove životne aktivnosti danas su umanjene za 60 posto.

I dok Sarić čeka odštetu od FUCZ-a koja kaže ne može biti nadoknada za sve ono što je pretrpio, ali dijelom može biti satisfakcija, Fahrudin Solak, iako pod suspenzijom uredno prima platu i u Sudu BiH drži lekcije o tome kako je on sposoban dobavljač medicinske opreme i sredstava, pokušavajući dokazati ispravnost nabavke respiratora ACM812 A, plaćenih oko 10,5 miliona KM, a koji se i ne koriste.