Naslovnica Nekategorizirano Bivši pripadnici SDB Srbije osuđeni za ubistvo Ćuruvije

Bivši pripadnici SDB Srbije osuđeni za ubistvo Ćuruvije

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu proglasilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti Srbije krivim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije.

Ubistvo se dogodilo 11. aprila 1999. godine, a Specijalni sud u Beogradu je ponovo proglasio NN lice za neposrednog izvršioca ubistva novinara Ćuruvije.
Predsjednica sudskog vijeća Snežana Jovanović je na početku objave presude saopćila da su članovi tročlanog sudskog vijeća većinom glasova donijeli odluku da se optuženi za ubistvo proglase krivim. Nakon toga je nastavila čitanje izreke presude, poslije kojeg će objaviti i kazne na koje ih osuđuje, kao i njihovo obrazloženje.

Tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić su proglašeni krivim zbog podstrekavanja na ubistvo, dok su nekadašnji operativac beogradskog centra Ratko Tomić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak proglašeni krivim kao saizvršioci ubistva, piše Telegraf.

Inače, Kurak je u bjekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu. Ovo je druga prvostepena presuda, a prema prvoj, koja je ukinuta, spomenute osobe bile su osuđene na ukupno 100 godina zatvora.

Izricanju presude je prisustvovao Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.