Naslovnica BiH Borcima pozajmice do 50.000 KM za rješavanje stambenih potreba

Borcima pozajmice do 50.000 KM za rješavanje stambenih potreba

Ministarstvo za boračka pitanja KS-a objavilo je javni poziv za dodjelu novčanih pozajmica za rješavanje stambenih potreba pripadnika boračke populacije.

Na ovaj poziv mogu konkurisati borci iz KS-a koji nemaju riješeno stambeno pitanje pod uvjetom da su imali prijavljeno prebivalište u KS-u do 6. februara 1999. i dalje neprekidno te da već ranije nisu riješili stambeno pitanje ili ostvarili pravo na novčanu pozajmicu, odnosno donaciju putem ovog ministarstva, kantonalnih ili federalnih ministarstava, općina, humanitarnih organizacija ili državnih institucija.

To pravo ne mogu ostvariti osobe koje imaju ili su imale status raseljene osobe izuzev interno raseljenih osoba.

Kako su naveli iz Ministarstva za boračka pitanja KS-a, novčana pozajmica može se odobriti najviše u visini do 50.000 KM, a sredstva će korisnici vraćati u jednakim mjesečnim ratama sa rokom otplate do 25 godina.

Instrumenti za obezbjeđenje urednog povrata dobivene novčane pozajmice obezbjeđuju se institutom sudužništva prema bankarskim pravilima i platežnoj sposobnosti za pozajmice do 20.000 KM, a preko 20.000 KM hipotekom, naveli su iz ovog ministarstva.

Javni poziv će biti otvoren do 7. marta, nakon čega će Ministarstvo obraditi zahtjeve i formirati bodovne liste.