Marketing

Stipo Križanac (45), koji se nalazio na čelu kriminalne bande poznate kao “biljanska grupa”, koja je varala penzionere u Hrvatskoj, zbog čega je dospio na listu najtraženijih bjegunaca te zemlje, optužen je u BiH za pokušaj prevare četiri penzionera.

Optužnicu je protiv njega podiglo Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, a potvrdio Opštinski sud u Travniku.

Prema četiri tačke optužnice, obrazac njegovih prevara, odnosno modus operandi uvijek je bio isti. Križanac bi putem telefona pozivao penzionere i predstavljao im se kao policijski inspektor te ih obavještavao da su im bankovni računi “provaljeni”. Nakon toga on ih je ubjeđivao da podignu novac te od njih tažio da mu ga predaju.

Kako je navedeno u optužnici, prvo je u oktobru 2020. godine telefonom pozvao M.G. iz Karlovca i lažnim prikazivanjem činjenica doveo je u zabludu da razgovara sa nadležnim iz Karlovačke banke. Rekao je da joj neko od službenika banke sa šaltera otuđuje ušteđevinu sa računa, zbog čega bi trebalo da je podigne. Ona ga je poslušala i podigla 132.300 nekadašnjih hrvatskih kuna, a on je zvao i rekao da će doći po novac. Žena je posumnjala da bi se moglo raditi o prevari, odbila je da mu preda novac te je sve prijavila policiji.

Prema optužnici, Križanac je mjesec poslije, u novembru 2020, u poslijepodnevnim satima u Vitezu putem mobilnog telefona 14 puta pozvao na kućni broj oštećenu V.H. iz Zagreba i lažnim prikazivanjem činjenica doveo je u zabludu da razgovara sa Ivanom, radnikom jedne banke, i da je njen novac u banci krivotvoren, da ga treba podići i predati policiji radi kriminalističke obrade. Ni ona mu nije predala novac, a Križanac je V.H. pozivao nekoliko puta i prijetio joj “da će vidjeti svoje ukoliko pozove policiju”.

Istog mjeseca je sa mobilnog telefona na kućni telefon nekoliko puta pozivao V.G. iz Kaštel Novog i A.C. iz Karlovca, a koja se tada nalazila u Vitezu, te ih je po istom principu pokušao prevariti i domoći se novca. Križanac je otkriven u decembru 2020, a do sada je osuđivan više od 15 puta, uglavnom za prevare i teške krađe