Naslovnica BiH BOSNA I HERCEGOVINA ĆE OSTATI BEZ RADNE SNAGE

BOSNA I HERCEGOVINA ĆE OSTATI BEZ RADNE SNAGE

Statistika je kod nas rastegljiva kategorija i prosjeku nikad ne vjerujem, jer je u prosjek “strpano” sve – i oni što imaju 5.000 i oni što imaju 500 KM – kazala je za “Avaz” ekonomski stručnjak Svetlana Cenić.

Komentirajući statističke podatke zavoda iz regiona, po kojima radnici u FBiH imaju najniže plaće, Cenić kaže da ih ne smatra relevantnim.

Prema zvaničnim podacima, minimalna plaća u FBiH u novembru 2022. godine iznosila je 543 KM, a u RS 650 KM. Najniža plaća u Srbiji iznosila je oko 590, u Crnoj Gori 880, a u Hrvatskoj 963 KM.
Čime se hvali RS
– Kad je u pitanju ovo čime se hvali RS samo ih treba pitati koliko radnika prima najnižu platu. Ako ih puno više prima najnižu platu, nego što ih takva primanja imaju radnici u FBiH, onda ne možemo mjeriti babe i žabe.

Mogu ja reći da je najniža plata 1.000 KM i svi će imati taj iznos, a mogu reći da je najniža 600 KM, a stvarno isplaćene plate budu mnogo veće. Zato u statistike RS, ali i generalno u BiH, ne vjerujem.

Vjerujem samo onome što je logika i dodatnim pokazateljima koje tražim – kakva je industrijska osnova FBiH, a kakva RS, kakav je BDP, struktura BDP-a, izvoz jednih i drugih, a sve u skladu sa brojem stanovnika – ističe Cenić.
Hvalisanje najnižom platom
Entitetske vlade donijele su odluke po kojima će najniže zarade u 2023. godini biti povećane na 596 KM u FBiH, odnosno 700 KM u RS.

Bez obzira na hvalisanje najnižom platom, pa i izjave pojedinih zvaničnika da smo bolji od regiona, činjenicu da su radnici u BiH potplaćeni teško je ne vidjeti. Cenić se slaže u ocjenama da ćemo posljedice lošeg standarda radnika itekako osjetiti.

– Naravno da ćemo ostati bez radne snage, naravno da za ove pare niko neće da radi, a u BiH će doći radnici iz nekih drugih zemalja – kazala je Cenić za portal “Avaza”.