Naslovnica Top vijesti Brčko / Promovisana bista Bekima Sejranovića djelo visočkog umjetnika Alena Džinde

Brčko / Promovisana bista Bekima Sejranovića djelo visočkog umjetnika Alena Džinde

Visočki umjetnik Alen Džindo bio je angažovan na izradi biste Bekima Sejranovića čija je promocija održana u subotu 13. septembra, uz pokroviteljstvo vlade Brčko distrikta.

Bista nije rađena klasičnim tretmanom, radi se o savremenoj formi, crtežu prevedenom u 3D formu, pomoću svjetlosnih efekata što predstavlja originalan tretman ovog tipa likovnog tretmana.
Rad Alena Džinde nije klasičnog karaktera, radi se o savremenoj formi koja karakteriše i samog Bekima Sejranovića poznatog brčanskog boema i intelektualca.
Jazzwa je Art Cafe u kome se uglavnom okupljaju umjetnici i oni koji vole umjetnost. Dva puta mjesečno, upravo na ovom mjestu organizuju se slikarske radionice i izložbe koje vodi akademska slikarka Almedina Cifrić.
Ovaj lokal, bio je i omiljeno mjesto za izlazak Bekima Sejranovića, te su brčaci uputili inicijativu da plato u zanatskom centru, na kome se nalahi i Jazzwa, ubuduće nosi naziv upravo po Sejranoviću koji je Jazzwu pominjao i opisivao u svojim književnim djelima.
(Bekim Sejranović je bio književnik rođen 1972. godine u Brčkom. Godine 1985. preselio se u Rijeku gdje je pohađao pomorsku školu i studirao kroatistiku. Od 1993. godine živio je u Oslu u Norveškoj gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost. Od 2011. do 2014. godine živio je u Ljubljani, a od svibnja 2015. godine živio je i radio u Zagrebu. Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj, predavao norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Romani i kratke priče prevedene su mu na više stranih jezika uključujući norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljski. Dobitnik je Nagrade “Meša Selimović”, 2009. godine. Bio je član Hrvatskoga društva pisaca. Preminuo je u Banjoj Luci, 21. svibnja 2020. godine, u 49. godini života.)