Naslovnica Globus Čaba Der: Od sitnog lopova do plaćenog ubice

Čaba Der: Od sitnog lopova do plaćenog ubice

Profesionalni ubica mađarske i srpske nacionalnosti Čaba Der, odranije je poznat policiji, i to međunarodnoj. Sumnjiči se da je za pet mjeseci likvidirao je tri osobe, a tražen je u tri države. Čaba je Srbin sa najviše crvenih potjernica.

“Karijeru” ubice započeo je prije 12 godina. Još 2004. godine priznao je da ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Tom ubistvu prethodio je sukob oko uticaja na novosadskom narkotržištu. Pred desetinom gostiju pucao je u njega, ispalio četiri metka, a sa lica mjesta pobjegao je biciklom.

Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo – sada pokojnog Vojislava Škrbića, a nekoliko sedmica kasnije i Čabu Dera.

Čaba Der je u odbrani naveo da ga je Jelačić angažirao da “odradi neki posao”. Kako je tada rekao, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i čak je počeo da mu prijeti. Zbog toga, odnosno iz straha za sopstvenu bezbjednost, odlučio je da ga ubije.

Prilikom ubistva Der je bio maskiran, a kada je bježao, pao je s bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile s pocijepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

Škrbić je, po presudi, podstakao Dera da ubije Jelačića, člana “Firme” , čiji su ga pripadnici duže pratili i napadali.

Kada je Der pristao, Škrbić mu je nabavio pribor za maskiranje, vještačku bradu i dao mu donji dio trenerke. Čaba Der je porijeklom iz Čantavira kod Subotice, a prvo je bio sitan lopov, koga su u Kaznenopopravnom zavodu Sremska Mitrovica preobrazili u plaćenog ubicu.

Poslije 12 godina robije, iz zatvora je zbog ovog ubistva izašao u februaru 2017. godine i nastavio karijeru profesionalnog ubice.

Čaba Der tražen je zbog ubistava muškaraca u Amsterdamu u julu prošle godine i u Budimpešti u septembru.

Holandska policija vjeruje da je Der stigao u Holandiju 8. jula, a onda je tri sedmice kasnije počinio ubistvo pred brojnim svjedocima u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu.

Ušao je u restoran obučen kao izgubljeni turista i upucao žrtvu u glavu.

Njegovo lice jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađeni su i tragovi njegove DNK.

Žrtva, biznismen Ivan Sedrdurašić (62), imao je kriminalni dosje, a on je nakon pucnjave prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Holandska policija nudila je nagradu od 20.000 evra za informaciju koja bi mogla da ih odvede do Čabe.

Policija u Mađarskoj također je objavila da traga za Derom zbog ubistva mađarskog biznismena. Žrtvi koju je primorao da klekne pucao je u glavu, a tijelo zatim bacio u potok. Pretpostavlja se da je ubistvo, kao i druga dva, naručeno.

Alen Cigler (40) iz Subotice, koji je uhapšen zbog sumnje da je sa Čabom Derom učestvovao u likvidaciji Nebojše Markovića na Banovom Brdu, poznat je javnosti po nadimku “Čovjek mačka” zbog čuvenog bijega iz subotičkog zatvora.

Cigler je uhapšen jer se, prema nepotvrđenim informacijama, sumnja da je upravo on vozio automobil Punto, kojim se ubica dovezao, ali i pobjegao sa mjesta zločina. Vozilo koje je koristio za likvidaciju pronađeno je na Novom Beogradu, a Cigler je priveden u rodnoj Subotici. Kako se saznaje, kod njega je tokom hapšenja pronađen i pištolj.

“Cigler je tvrdio da ga je tog dana Čaba pozvao da ga vozi, ali da mu nije rekao gdje idu, niti šta će uraditi. Ponavljao je da nije znao da će njegov drug da ubije nekoga”, rekao je izvor iz policije.

Policija sumnja da je Nebojša ubijen greškom i da je prava meta zapravo trebao biti Aleksandar Šarac, koji živi u istoj kući u kojoj je živio ubijeni.

Nakon dva mjeseca bijega Čaba Der je uhapšen u Pragu.