Naslovnica Biznis CIJENE NA JADRANU LETE U NEBO: Kugla sladoleda 7 maraka, porcija piletine...

CIJENE NA JADRANU LETE U NEBO: Kugla sladoleda 7 maraka, porcija piletine 28 maraka, a ćevapa čak…

Već smo se naviknuli i na visoke cijene pizza.

Kako se bliži ljeto tako se u istarskim turističkim središtima sve više dižu cijene hrane i pića, i to u odnosu na lanjske poprilično visoke cijene. Već je uobičajena cijena od dva eura po kuglici sladoleda, i niko se niti ne sjeća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cijenu dizati. Cijene pak velikog macchiata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon – 3,5 eura, dok je espresso oko 1,80 eura!

U Puli je pak najviša cijena jedne velike kafe s mlijekom oko 2,30 eura u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i s Aperol Spritzom, pićem koje se praktički najviše konzumira ljeti na obali.

Realno, cijena decilitra pjenušca ili prosecca, decilistra mineralne i nešto aperola nije neka stavka, no ovo narančasto piće drži svoju cijenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 eura!

Rovinj (Foto: Barbara Ban/Jutarnji)

Rovinj (Foto: Barbara Ban/Jutarnji)

Cijene porcije pomfrita kreću se oko 5 eura, a cijene ćevapa nikad nisu bile veće – idu i do 18,90 eura.

Već smo se naviknuli i na visoke cijene pizza. One se u ova tri turistička grada kreću od najniže 9 eura za margheritu pa nadalje.

Burgeri su pak posebna priča. Ovo jelo je poprilično traženo pa mu se cijena u Rovinju kreće i do vrtoglavih 18 eura. A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo u cijeni kave.

U Puli se u centru grada još uvijek cijene velikog macchiata nisu popele na 3,5 eura što je u Poreču i Rovinju u centru postalo normalno. Čak se više nitko na tu cijenu ni ne žali.

S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled – košta od 2 do 3,5 eura po kuglici, piše Jutarnji list.