Naslovnica Biznis Cijene nafte rastu šestu sedmicu zaredom

Cijene nafte rastu šestu sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, šestu zaredom,, nakon što su najveći svjetski proizvođači Saudijska Arabija i Rusija odlučile nastaviti ograničavati svoju proizvodnju i u septembru, izazvavši zabrinutost oko dostatne globalne ponude.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1.4 posto, na 86.24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.8 posto, na 82.82 dolara. Na oba tržišta cijene barela najviše su od sredine aprila ove godine.

Saudijska Arabija produžila je dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno do kraja septembra, ostavljajući otvorena vrata za još jedno takvo produženje nakon septembra. Rusija je također odlučila smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno sljedeći mjesec.

“S nastavljenim smanjenjem proizvodnje predviđamo tržišni manjak od više od 1.5 miliona barela dnevno (bpd) u septembru, nakon procijenjenog deficita od oko 2 miliona bpd u julu i augustu”, naveli su analitičari UBS-a u bilješci klijentima.

Što se tiče potražnje, prema riječima zamjenika ruskog premijera Aleksandera Novaka nakon sastanka ministarskog panela grupe OPEC+, odnosno Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, globalna bi potrošnja nafte ove godine mogla porasti za 2.4 miliona barela dnevno.

Sastanak nije doveo do nikakvih promjena u politici proizvodnje tog naftnog kartela, no najavljeno je da ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja da su odmah spremni reagirati.

U međuvremenu, službeni američki podaci govore o rekordnom padu zaliha sirove nafte u SAD-u prethodne sedmice za 17 miliona barela, jer su izvoz i prerada sirove nafte u rafinerijama porasli na vrhuncu ljetne sezone putovanja, što također ide u prilog poskupljenju nafte. U UBS-u stoga očekuju da će se cijene Brenta idućih mjeseci kretati u rasponu od 85 do 90 dolara po barelu, prenosi Hina.