Naslovnica BiH CIKBiH čeka pare za videonadzor: Donatori obezbijedili biometrijsku identifikaciju birača, te transmisiju...

CIKBiH čeka pare za videonadzor: Donatori obezbijedili biometrijsku identifikaciju birača, te transmisiju izbornih rezultata

Još nije utvrđeno u kojim će to općinama u FBH i RS i na kojim biračkim mjestima na lokalnim izborima biti glasano uz nove tehnologije

Centralna izborna komisija BiH planira na oko 10 posto biračkih mjesta na ovogodišnjim lokalnim izborima u našoj zemlji provesti pilot projekte uz upotrebu novih izbornih tehnologija, a što propisuju izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, rečeno je na današnjoj sjednici Komisije na kojoj je usvojen prijedlog uputstva o provedbi tih projekata.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je da su zahvaljujući donatorima, prvenstveno Evropskoj uniji , USAID-u i OSCE-u obezbijeđeni optički skeneri i tehnologije za biometrijsku autentifikaciju i identifikaciju birača, te transmisiju izbornih rezultata.

Što se tiče videonadzora koji bi na ovogodišnjim lokalnim izborima bio postavljen na određeni broj biračkih, ali i mjesta na kojima se vrši brojanje glasova, Hadžiabdić je kazala da za videonadzor nisu pronađeni donatori i i CIK je dodatna sredstva za to tražio od Ministarstva finansija i trezora BiH.

Hadžiabdić: Imalo bi smisla svaki glas pročitati pred kamerama
Ukoliko CIK dobije dodatni novac, videonadzor će biti postavljen na onim biračkim mjestima na kojima će biti provedeni pilot projekti.

Hadžiabdić je kazala i da dosadašnja iskustva u svijetu pri primjeni videonadzora na biračkim mjestima pokazuju da je ovaj način snimanja birača kritikovan i da se postavlja pitanje koristi od njegove primjene.

Ona je kazala da bi svakako koristilo ako bi se na taj način otkrile manipulacije s glasačkim listićima, a prema mišljenju predsjednice CIK-a svrsishodnije bi bilo videonadzor koristiti pri brojanju listića.

„Imalo bi smisla da se kamera stavi na sto i da se svaki glas pročita pred kamerom, to bi puno više značilo nego snimanje birača“, ocijenila je Hadžiabdić.

Raspoloživa izborna tehnologija koju su obezbijedili međunarodni donatori u CIK-u će biti promovirana krajem maja.

Još nije utvrđeno u kojim će to općinama u FBH i RS i na kojim biračkim mjestima na lokalnim izborima biti glasano uz nove tehnologije, ali je Hadžiabdić kazala da je su „selektirane neke općine i da su o tome obaviješteni općinski načelnici i općinske izborne komisije“.

Selektirane općine za pilot-projekte
Ranije je bilo govora da će nove izborne tehnologije na predstojećim izborima biti uvedene na 145 biračkih mjesta, no danas izneseni podatak na sjednici CIK-a da će to biti primijenjeno na deset posto od ukupnog broja biračkih mjesta u BiH, a njih je oko 5.000 , to znači da će taj broj ipak biti znatno veći, odnosno novi uvjeti pod kojima će se glasati trebali bi biti testirani na oko 500 biračkih mjesta.

Nakon lokalnih izbora CIK ima obavezu da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi studiju o upotrebi tehnologija na, kako je rečeno „nekim narednim izborima“.

Činjenica da će o upotrebi novih tehnologija u budućnosti ponovo odlučivati Parlament BiH ne ostavlja previše optimizma kada je u pitanju potpuno uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, jer je poznato da su SNSD i HDZBiH i do sada blokirali uvođenje tih opcija na izbore, a te dvije stranke najviše su se i protivile izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

No, sada je jasno da ni Schmidtove izmjene ne rješavaju u potpunosti transparentnost i sprečavanje krađa na izborima.