Naslovnica Top vijesti Čović: Nudimo nužne zakonske izmjene kako bi omogućili regularno održavanje izbora

Čović: Nudimo nužne zakonske izmjene kako bi omogućili regularno održavanje izbora

Na sjednici u utorak Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi po hitnom postupku razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Prvo poluvrijeme inicijative
Prijedlog su predložili zastupnici iz hrvatskog naroda u ovom domu, a predsjednik HDZ-a i HNS-a, te predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović istakao je da je to samo “prvo poluvrijeme inicijative” ove političke grupacije koja za cilj ima uklanjanje diskriminacije, kako Hrvata, tako i svih manjina koje ne mogu dati svoje kandidate za najviše državne funkcije.
– S ovim amandmanima nastoji se učiniti predstojeće izbore zakonitim i sukladnim Ustavu, budući je odredbe koje se tiču popunjavanja Doma naroda Federacije BiH osporio Ustavni sud i ocijenio protivnim državnom Ustavu.

Mora se Hrvatima kao zajednici garantovati mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva. Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica. Prihvatanjem ovoga prijedloga u oba doma državnog Parlamenta stabilizirali bismo odnose najprije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, te ostvarili važan korak ka uspostavi funkcionalnih državnih institucija – rekao je Čović.

BiH je EU u malom
A “drugo poluvrijeme incijative” mora u potpunosti omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.
– NS BiH i HDZ će biti predvodnici procesa da odmah nakon izbora koji bi se održali po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornog zakona.

To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoje “konstitutivna načela”, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njenog višenacionalnig identiteta. BiH je EU u malom – poručio je Čović.

Neizvjestan je ishod ove zakonske inicijative hrvatskih izaslanika u parlamentarnoj proceduri.