Naslovnica Top vijesti Čović o rušenju Starog mosta: Kome da se izvinjavam? To je moj...

Čović o rušenju Starog mosta: Kome da se izvinjavam? To je moj Stari most, ne Safetov

Odgovarajući na navode da se od Hrvata očekuje da se izvine za rušenje Starog mosta, Dagan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) je istaknuo da će to morati objasniti Safet Oručević.

“Ko god sebi prisvoji Stari most u Mostaru, napravio je stratešku grešku. I Bošnjaci tu prave grešku, teško konzumirajući Stari most kao kulturnu i historijsku baštinu svakog žitelja grada Mostara. To je svjetska baština”, rekao je Čović, gostujući u podcastu Bljeska.

Naveo je kako je u vrijeme obnove Starog mosta bio u Predsjedništvu BiH, te je i sam svako malo sa nekim od predstavnika dolazio, te ga je, kako je naveo i među prvima prehodao kada se spojio.

Odgovarajući na navode da se od Hrvata očekuje da se ispričaju za rušenje Starog mosta, Čović je izjavio sljedeće:

“To je moj Stari most. Kome da se ko ispriča za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruzi? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima?

Ja sam i za to da se ispričamo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno – to je moj Stari most, ne Safetov!”, rekao je Čović.

Safet Oručević, nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, u novembru prošle godine, u razgovoru povodom 30. godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru, izjavio je kako su zločinci rušenjem Starog mosta Mostarce učinili mnogo jačim, ali da 30 godina “nismo čuli iskreno izvinjenje”.

Podsjećanja radi – ako nekom takvo podsjećanje uopće i treba – 9. novembra 1993. Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) srušilo je Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije HVO je počeo s kampanjom rušenja mosta ispaljujući desetke projektila u luk i kule, što je okončano sutradan. Za one koji su imali dvojbu, tu su činjenicu potvrdili eksperti, historičari i međunarodni sudovi.

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija.

Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…”.