Naslovnica BiH Čović: Sutra se u Sarajevu mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje...

Čović: Sutra se u Sarajevu mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - Hrvatski predstavnici kroz Hrvatski narodni sabor (HNS), kao i svi naši predstavnici na svim institucijama vlasti do kraja su predani našem euroatlanskom putu i siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak i ispunili uvjete koje je europski tim postavio pred nas do kraja ovog mjeseca, istaknuo je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Mostaru. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Hrvatski predstavnici kroz Hrvatski narodni sabor (HNS), kao i svi naši predstavnici na svim institucijama vlasti do kraja su predani našem euroatlanskom putu i siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak i ispunili uvjete koje je europski tim postavio pred nas do kraja ovog mjeseca, istakao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Mostaru.

– Posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i premijera Nizozemske Marka Ruttea, koji su pravi partneri i predvodnici evropskog tima, učinio je puno toga da jasno prepoznamo što su naše obaveze kad je u pitanju EU ambicija, odnosno naša evropska perspektiva. Neću govoriti koji su to zakoni i što ćemo raditi kroz naše sastanke, ali vrlo je jasno da nam je ostalo dvije ili tri sedmice da sve ono što smo preuzeli i jasno definirali možemo provesti – kazao je Čović.

(Ne)premostivi uslovi
Istaknuo je kako ne vidi nijednog razloga da se ovi uslovi koji se trebaju ispuniti dožive kao nepremostivi.

– Drugim riječima, uz našu aktivnost, dogovore i pregovore koje možemo napraviti na potpuno drugačijoj osnovi nego kako to radimo proteklih mjeseci, taj posao možemo završiti do kraja veljače i uvjeren sam da ćemo to i uraditi. Imamo samo dvije ili tri sedmice, trebamo to iskoristiti i naša zajednička predanost vrlo je jasna oko toga. Hrvatski predstavnici kroz HNS i sve naše predstavnike na svim razinama vlasti do kraja su predani našem euroatlantskom putu. Siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos i to nije strateška obaveza za jedan trenutak, nego dugoročan cilj koji nema alternative – kazao je Čović.

Uvjeren je, kako kaže, da će dati puni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak do kraja ovog mjeseca.

– Mislimo da ovaj posao moramo uraditi s partnerima, mi sami u BiH, isključivo kroz izvršnu i zakonodavnu vlast. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti i nevjerodostojnosti u svom radu gdje mijenjaju stajališta svaki dan oko onoga što smo precizno dogovorili. Sutra ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu i upravo ću mu na ovaj način pristupit. Sutra se mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas, a koje je navedeni evropski tim postavio ispred nas – ustvrdio je Čović.

O južnoj interkonekciji
Govorio je i o optužbi da želi južnu plinsku interkonekciju staviti pod ličnu finansijsku i politiku kontrolu.

– Koja tobože nešto blokira. Energetska nezavisnost ima svoje posebno mjesto u politici HDZ-a i HNS-a. Angažovali smo najveće stručnjake u području energetike koje imamo. Oni su nam sugerisali da napravimo prijedlog Zakona u južnoj plinskoj interkonekciji. U njemu je definisano da će kompanija, koja će se baviti projektom, javno preduzeće u vlasništvu Vlade Federacije sa sjedištem u Mostaru. Ostajemo do kraja otvoreni da tražimo druga rješenja na sličnim principima, kazao je Čović.

Ponovio je da projekat ne može biti interes bilo kojeg pojedinca.

– Sama činjenica da će se realizirati u narednih deset godina dovoljno govori o pojedincu. Imam vrlo jasan stav za one koji pokušavaju prebaciti težište dok pregovaramo na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata. Ja sam do sada isključivo služio svome narodu i svojoj domovini. Bit ću predan načelima koje smo zagovarali kroz HDZ i HNS. Pokolebat se na tom putu mi iz HNS ne možemo bez obzira na neistine, kazao je Čović.