Naslovnica Top vijesti Čović u Banjaluci: Zatvoriti vrata onima koji misle da mogu stvari raditi...

Čović u Banjaluci: Zatvoriti vrata onima koji misle da mogu stvari raditi nametanjem

Urađen je dobar dio posla u vezi sa tri zakona, rekao je lider HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas kako je “urađen dobar dio posla” u vezi Izbornog zakona i Zakona o Sudu BiH i Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

– Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jedan nivo usaglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge – rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci.

Kako je Čović rekao, pokušava se naći dovoljno razuma da se vjeruje da se, osim potrebe otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcionisanja BiH.

– To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH – kazao je Čović.

On je rekao da bi volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH.

– Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerovatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način – poručio je Čović.