Naslovnica Top vijesti CRNA LISTA Novi detalji: Ko su osobe koje spominju direktno Dianu Kajmaković...

CRNA LISTA Novi detalji: Ko su osobe koje spominju direktno Dianu Kajmaković na Sky aplikaciji, a ko je tražio da im pomogne!?

Razlog zašto je Kajmaković završila na listi je činjenica da je pomogala da se “počiste” predmeti za dvije krimanlne grupe. Jedna je iz Sarajeva, a druga iz Bijeljine. Jedna grupa pripada uhapšenom Arnautoviću
Ured za kontrolu strane imovine američkog ministarstva trezora (OFAC) jučer je Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, stavio na američku crnu listu.

Rodbinske veze
Kako je naglašeno, u sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka, piše Avaz.

Kriminalci su u ovim šifriranim razgovorima spominjali Kajmaković, koja je radila na nekima od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je učestvovala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također, je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama – stoji u obrazloženju odluke.

Portal “Avaza” iz izvora bliskih istrazi, otkriva da su osobe koje se spominju u depeši Tužilaštvu i na Sky aplikaciji navode tužiteljicu Kajmaković, članovi porodice Admira Arnautovića Šmrka te Elvis Keljmendi. Šmrk je povezan rodbinskim vezama s Kajmaković i uhapšen je prošle sedmice, dok je Elvis Keljmendi pritvoren prije dva mjeseca. Obojica se nalaze u pritvoru u Vojkovićima.

Osoba koja direktno spominje Kajmaković na Sky aplikaciji je Keljmendi. Spin je obavještajnih struktura da se samo riječ o poruci “ostao mi prsluk kod Diane”.

Imala sve podatke
Naime, razlog zašto je Kajmaković završila na listi je činjenica da je pomogala da se “počiste” predmeti za dvije krimanlne grupe. Jedna je iz Sarajeva, a druga iz Bijeljine. Jedna grupa pripadala je uhapšenom Arnautoviću, a druga Zlatanu Ćuku, koji je hapšen prije dvije godine u Bijeljini zajedno s više od 40 osoba. Za Ćuka operativni podaci policije ukazuju da je blizak sa “Škaljarskim klanom”.

Tada je uhapšena i srbijanska starleta Tijana Ajfon, koja je jedina osuđena i to nakon priznanja krivice. Naši izvori tvrde da je Kajmaković, a što je navedeno u obrazloženju odluke SAD, učestvovala u skrivanju određenih dokaza.

Tek nakon što je sklonjena s čela tima za korupciju i prebačena u odjel za ratni zločin, Tužilaštvo je počelo s hapšenjem članova kriminalnog tima, koji su od nje tražili pomoć. Ona je bila također, na čelu tima koji je vodio Sky istrage i imala je podatke o svim pripadnicima koji su imali ovu aplikaciju.

Prema informacijama “Avaza”, skoro više od 2.800 osoba u BiH je koristilo Sky. Do sada je zbog povezanosti s kriminalcima uhapšeno na stotine osoba. Među njima čak 12 policijskih službenika iz raznih policijskih agencija.

Tek sada slijede masovnija hapšenja.

Ovo nije kraj…