Marketing

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 5. juna, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine na 1,8 posto što je gotovo identično procjeni iz marta (1,7 posto), saopćeno je iz CBBiH.

U izvještaju CBBiH se navodi da se nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine se očekuje u prvom kvartalu zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska.

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera. Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjem nivou u aprilu 2024. godine, prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom kvartalu, oko 2,4 posto.

Povećanja cijena režijskih troškova
– Posljedično, naša preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1 posto za prvo polugodište tekuće godine. Trenutno procjenjujemo kako će ukupna inflacija iznositi 2,6 posto u drugom kvartalu 2024. godine, a temeljna inflacija 4,2 posto. Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu 2023. godine će imati značajan bazni utjecaj na kretanje indeksa potrošačkih cijena.

Očekujemo da će povećanja cijena prevoza zbog baznog efekta, ali i povećanja cijena režijskih troškova, koje su osim utjecaja baznog efekta pod pritiskom najavljenog povećanja cijena električne energije, te efekti nedovoljne ponude radne snage imati posebno značajan utjecaj na povećanje inflacije – navodi se u saopćenju.

U izvještaju iz CBBiH navode da će očekivane cijene ostalih odjeljaka u narednom periodu pratiti trend koji je prisutan od početka godine. Tako da preliminarna procjena inflacije u trećem kvartalu ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodni kvartal, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Rast domaćih cijena
Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u nivou temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena. Procijenjena inflacija u eurozoni za drugi kvartal 2024. godine je gotovo identična domaćoj i iznosi 2 posto. Najnovije projekcije ECB-a iz juna 2024. godine za ukupnu i temeljnu inflaciju u eurozoni su revidirane naviše za 2024. i 2025. godinu u odnosu na projekcije iz marta.

Sadašnja procjena ukupne inflacije u eurozoni iznosi 2,5 posto u 2024. i 2,2 posto u narednoj godini, navodi se u saopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine.