Naslovnica BiH CURE INFORMACIJE: ŠTA SE DEŠAVA U KONTAKT TAČKI SA EUROPOL-OM?

CURE INFORMACIJE: ŠTA SE DEŠAVA U KONTAKT TAČKI SA EUROPOL-OM?

Zabrinjavajuće pismo proslijedio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak u sjedište EUROPOL-a iz kojeg je jasno da dolazi do curenja povjerljivih informacija odnosno da unutar Kontakt tačke sa EUROPOL-om dolazi do sukoba različitih policijskih agencija.

Naime, Ramo Isak je krajem februara, tačnije 26. februara, uputio pismo EUROPOL-u u kojem ih obavještava na nepravilnosti koje se dešavaju u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački BiH za saradnju sa EUROPOL-om.

Donosimo neke detalje.

Važno je napomenuti da se na čelu nacionalne kontakt tačke BiH nalaze tri koordinatora, iz različitih policijskih agencija, koji dolaze iz tri konstitutivna naroda te da prilikom donošenja odluka funkcioniraju po sistemu Predsjedništva BiH odnosno na principu konsenzusa.

Koordinator Mesud Mustafić kojeg je u Kontakt tačku BiH delegirala Federalna uprava policije (FUP), uočio je nepravilnosti koje se dešavaju te je na to upozorio FUP. Direktor FUP-a Vahidin Munjić je ovu informaciju proslijedio ministru Rami Isaku, a koji je onda istu tu informaciju dalje proslijedio EUROPOL-u.

Dakle, prema našim informacijama – suprotno onima koje dolaze iz RS – nije ministar Isak načinio tu informaciju, već koordinator Mustafić koji najbolje zna šta se u Kontakt tački dešava, a Isak je tu informaciju samo proslijedio.

Raport je imao uvid u dopis koji je Isak proslijedio, ondosno obavještenja kojeg je sačinio koordinator Mustafić kao i dopisa kojeg je Isak proslijedio EUROPOL-u. U informaciji se, između ostalog, upozorava na ugrožavanje sigurnosti podataka koje EUROPOL dostavlja nadležnim policijskim agencijama u BiH, ali i na ponašanje određenih službenika Kontakt tačke.

Međutim, jedini službeni način komunikacije je preko Kontakt tačke BiH, i upravo tu je nastao problem.

U skladu s tom procedurom, Isak je pismo poslao u Kontakt tačku, uz napomenu da se ono treba proslijediti u EUROPOL. Međutim, to pismo još nije otišlo u EUROPOL, jer ga je neko u Kontakt tački BiH “slučajno zametnuo”.

Dalje, problem je i jer se odluke u Kontakt grupi donose bez saglasnosti svih koordinatora.

Postoji zaštićeni kanal komunikacije SIENA – kanal putem kojeg EUROPOL dostavlja tajne podatke BiH, a koji je u Nacionalnoj kontkat tački. Dakle, svi tajni podaci koji dođu u BiH nalaze se u Kontakt tački koja ih onda dalje šalje kome treba.

MUP RS je bez saglasnosti koordinatora uputio samoinicijativno zahtjev EUROPOL-u da im dodijeli direktni pristup SIENA kanalu – na što policijske agencije imaju pravo, ali se to ne može uraditi bez saglasnosti FUP-ovog koordinatora kao što je to MUP RS učinio.

Nakon toga je FMUP, poštujući procedure unutar Kontakt tačke, podnio isti zahtjev za pristup SIENA kanalu, da se ne bi desilo da MUP RS ima pristup, a FMUP nema, međutim, kada je to došlo na dnevni red koordinatora oni su taj zahtjev blokirali, pojasnio je za Raport naš dobro obaviješteni izvor.

Također, ukazao nam je i na druge probleme u Kontakt tački. Naime, tamo sjedi uposlenik angažovan po ugovoru o djelu koji pristupa tajnim podacima međunarodnog karaktera a nije prošao sigurnosnu provjeru! I još je mnogo tih nelogičnosti u radu Kontakt tačke.

Zatražili smo i reakciju FMUP-a i ministra Rame Isaka o svemu navedenom:

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova neće biti subjekt koji će probleme vezane za Nacionalnu kontakt tačku za BiH za saradnju s EUROPOL-om rješavati putem medija već samo i isključivo institucionalno.

Podsjećamo da je ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jedan od potpisnika Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om.

Država Bosna i Hercegovina, poštivanje Ustava BiH, zakonskih i podzakonskih akata kao i funkcionalan sigurnosni sistem je nešto od čega nemamo namjeru odustati”, rekli su za Raport iz FMUP-a.

Informaciju o nepravilnostima u radu Kontakt grupe, FMUP je poslao i Tužilaštvu BiH na utvrđivanje krivične odgovornosti.