Naslovnica Top vijesti Ćutolozi SDP-a: Neka visi Neka!

Ćutolozi SDP-a: Neka visi Neka!

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, skijaškim žargonom rečeno, odradio je odličan veleslalom od predizbornog perioda u kojem je maestralno skidao kapije u obliku SDA-ovih podvala i mina, do okupljanja 11 partija za podršku Denisu Bećiroviću.

I, imao je ogromnu prednost koju je, čini se, pred ciljem je izgubio previše povlađujući interesima stranaka koje su kroz SDP dobile priliku kakvu nikad nisu mogle sanjati.

Nikšić je tako prvo svoju sujetu ostavio po strani i povukao moguću kandidaturu za člana Predsjedništva BiH sve zarad jednog kandidata tadašnje opozicije.

Potom je bio jedna od glavnih figura koja je okupila 11 političkih faktora (nekih teško suprotstavljenih) kako bi podržali jednog kandidata – Denisa Bećirovića.

Zaboravni Denis Bećirović
Nakon izbora, održao je Osmorku zajedno sa liderima Trojke, pokrenuo proces formiranja vlasti i SDP vratio u državnu vladu nakon dugo godina.

Jasno je, Nermin Nikšić kao šef SDP-a očito nije sve idealno dogovorio, negdje je previše vjerovao ljudima, a nekad je bivao i politički nadmudren.

Vidi se to iz konačnih rezultata po kojima je SDP kao najveća partija faktički dobio najmanje pozicija. Osim ako se danas na sastanku lidera Osmorke nešto ne promijeni.

No, u cijeloj priči zanimljiva je jedna druga stvar – potpuna servilnost uglednih SDP-ovaca na poziciji.

Naime, od kada je Nikšić povukao SDP, prvo u zajedničku kampanju za Bećirovića pa onda u proces formiranja vlasti, on se našao na ogromnom propagandnom i političkom udaru SDA.

Zvanični i nezvanični kanali SDA koordinirano su udarali i po Nikšiću i po ostalim liderima Trojke. Onoliko koliko su SDA-ovci koordinirano radili na tome, toliko su SDP-ovci koordinirano ćutali.

Predsjednik SDP-a tako je prozivan za izdaju države, dritana i vjernog čuvara interesa SNSD-a i HDZ-a.
I za cijelo to vrijeme, dobro situirani SDP-ovci su šutjeli. Od šest potpredsjednika, samo se dva oglasila – Vojin Mijatović i Zukan Helez.

Krenimo od Denisa Bećirovića.
Sudeći po posljednjim izjavama Bećirović je sebi ufantazirao da je sam na svoje ime ušao u Predsjedništvo BiH. Podsjetimo, sam Bećirović je pristao biti kandidat samo, i samo ukoliko ga podrži 11 partija opozicije. I one su ga ugurale u Predsjedništvo BiH.

Gdje je nestala gradonačelnica?
Sad, nakon što je dobio toliko željenu fotelju, Bećirović izjavljuje kako njega ne obavezuje ono što lideri stranaka rade. Isti oni lideri koje je moljakao za podršku strahujući da će ga Izetbegović poraziti i ponovo obrukati.

Bećirović, koji je u vrhu SDP-a, nije dao niti jednu izjavu kojom je stao u odbranu svoje partije koja formira državnu vlast s kojom će Bećirović morati sarađivati.

U vjetrometini, potišteni i strahujući za svoje mandate, ušutili su se i mnogi drugi, poput Saše Magazinovića.

Njemu je SDP omogućio decenije ugodnog života na budžetskim jaslama. I čini se da nije ni on načisto je li ‘SDP izdao državu’ ili nije.

Slično je i s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić. Nju je faktički ‘izmislio’ upravo Nikšić nakon totalne blamaže s Bogićem Bogićevićem. I od nje napravio zvijezdu koja rapidno gubi sjaj.

Lana Prlić i Ivan Boban potpuno su nestali u cijeloj priči.

Slično je i s članovima Predsjedništva stranke.

Sa lica zemlje npr. potpuno je nestao Jasmin Imamović, SDP-ov višedecenijski gradonačelnik Tuzle, danas zastupnik u Državnom parlamentu.

Imamović, veliki SDP-ovac i socijaldemokrata, niti jednom riječju nije stao u odbranu vrijednosti za koje se zalaže i odbacio SDA-ovski narativ kao pogrešan i netačan.

Elvir Karajbić, generalni sekretar stranke i po funkciji drugi najmoćniji lik u SDP-u sinoć je npr. na N1 televiziji pričao potpuno kontra zaključaka SDP-a.

Anto Domazet, Edis Dervišagić, Ferid Buljubašić… Isto.

U medijskim istupima nema ni Adnana Štete, šefa najveće kantonalne organizacije SDP-a Sarajevo, kao ni šefa SDP-a USK, BPK…

O čemu se zapravo radi?

Nikšiću uskoro ističe mandat na mjestu predsjednika SDP-a. No, što se očito većine SDP-ovaca tiče, potrebno je da Nikšić – kako tako – uvede stranku u vlast, pozicionira ih i potom izgori pod paljbom SDA da je izdajnik. Po principu – Neka visi Neka! Time bi se otvorio put nekom drugom za zasjedne u fotelju šefa SDP-a. Ali, vladajućeg SDP-a.