Naslovnica Lifestyle Danas je Svjetski dan pizze, italijanske delicije koja je osvojila svijet

Danas je Svjetski dan pizze, italijanske delicije koja je osvojila svijet

Svake godine, 9. februara obilježava se Svjetski dan pizze.

Nema mjesta na svijetu na kojem se ne zna šta je pizza. Uobičajno je mišljenje da pizza potječe iz Italije. Međutim, to nije tačno.

Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili “tajnu” miješanja brašna s vodom. Isprva je to bio pljosnati hljeb koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni “pizza-majstori” premazivali su ga uljem pomiješanim sa začinima.

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je vjerojatno tek negdje krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, kada je iz Amerike u Evropu stigao paradajz, bez kojeg danas pizzu gotovo ne možemo zamisliti.

U 18. stoljeću, ova “pogača premazana umakom od paradajza” stiže do Napulja, u Italiji. Pizza se, već tada pod tim imenom, počela peći i prodavati po trgovima.

Davne 1830. godine u Napulju je postojala prva pizzerija koja je poslovala u zatvorenim prostorijama. Prije toga, pizzerije su postojale samo kao prodajni pultovi na otvorenom. I danas, kada se pizza raširila po cijelom svijetu, Napulj je ostao grad u kojem je pizza više od običnog jela.

Naziv pizza potječe od riječi “picea” i “piza” kojima su se na području Sicilije i Calabrije na lokalnom dijalektu latinskog jezika nazivale pogače.

Svakog 9. februara, povodom Svjetskog dana pizze, u različitim dijelovima svijeta održavaju se takmičenja i događaji.