Naslovnica Globus Danas počinje Samit nesvrstanih u Beogradu, ali i Sajam naoružanja i vojne...

Danas počinje Samit nesvrstanih u Beogradu, ali i Sajam naoružanja i vojne opreme. Otkazali Sajam knjiga…

U Beogradu danas počinje dvodnevni sastanak na visokom nivou, posvećen obilježavanju 60 godina Pokreta nesvrstanih, koji će okupiti više od 100 delegacija država iz svih djelova svijeta.
Na otvaranju skupa govoriće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a putem video-linka obratiće se i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je predsjedavajući Pokreta nesvrstanih.

Početak obraćanja predviđen je u 9.30 časova, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Samitu na Beogradskom sajmu će danas i sutra prisustvovati više od 100 delegacija država iz svih djelova svijeta na visokom nivou, predvođeni predsjednicima, premijerima, ministrima spoljnih poslova.

Na jubilarnom sastanku učestvovaće i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će, kako je ranije najavljeno, prenijeti poruku predsjednika Vladimira Putina, u kojoj se ističe poseban značaj koji Moskva daje aktivnostima Pokreta nesvrstanih koji objedinjava 120 zemalja i promoviše principe ravnopravne međudržavne saradnje.

Skupu će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji će na marginama samitu imati više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica.

U ljeto 1961. godine u Beogradu je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita osnovan Pokret nesvrstanih.

Na skupu su učestvovali predstavnici 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom ni Zapadnom bloku.

Pokret nesvrstanih imao je sve vrijeme od svog osnivanja značajnu ulogu u međunarodnim odnosima.

Istovremeno, jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2021” biće održan od 11. do 14. oktobra na Beogradskom sajmu. Mnogi su komentarisali tu “poprilično čudnu koincidenciju” ova dva događaja.

Podsjetimo da je u Beogradu otkazan ovogodišnji Sajam knjiga, zbog epidemioloških razloga.