Marketing

Objavom teksta pod naslovom „Kompletna Vlada ZDK protiv građana Zenice! Ministar Šabani opredijelio 0 KM Zeničanima“ gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nastavlja svoju višegodišnju praksu iznošenja neistina i bacanja prašine u oči građanima Zenice. Iz teksta se očito da zaključiti, kako on i dalje živi u svojim mislima i tripovima, u nekom imaginarnom paralelnom univerzumu, nastavljajući lažima i spinovima zagađivati Zenicu i međuljudske odnose u našem gradu i šire.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona radi objektivnog i istinitog informisanja građana Zenice i ZDK navodi nekoliko bitnih činjenica vezanih za ničim utemeljene optužbe gradonačelnika Zenice.

Pravo na korištenje namjenskih sredstava za zaštitu okoliša na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2024. godinu LOT 1 imale su općine / gradovi, kao i javna komunalna preduzeća. To nije slučaj sa Privrednim društvom „Regionalna deponija Mošćanica“ d.o.o. i to je isključivi razlog zašto je Komisija ovu aplikaciju proglasila neispravnom. Na istom LOT-u, komunalno preduzeće „ALBA“ d.o.o. Zenica dobilo je 40.000 KM. Podsjećamo da je nedavno na isti način, neutemeljeno, zbog greške svojih saradnica, Kasumović prozvao Vladu ZDK koja, kako je pisao, „nije dodijelila Zenici ni 1 KM za poslovnu zonu“. Dan kasnije, uspostavilo se da Grad Zenica uopće nije ni predao aplikaciju! Uostalom građani Zenice trebaju znati da je Grad Zenica jedini koji nije aplicirao niti sa jednim projektom na Javni poziv za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2024. godinu objavljen 27.02.2024. godine, što samo po sebi govori o stanju u Gradskoj upravi Zenica.

Kasumović, dalje, svjesno prešućuje činjenicu da je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK na čelu sa ministrom Adnanom Šabanijem kroz LOT 2 istog javnog poziva – pomoć općinama/gradovima i komunalnim preduzećima odobrilo 114.000 KM za sufinansiranje transportnih troškova za odvoz otpada na Regionalnu deponiju Mošćanica što je prihod kojim se direktno pomaže rad PD „RDM“ d.o.o. u stopostotnom vlasništvu Grada Zenica. Također, kroz LOT-2 odobreno je 16.000 KM „ALBA“ d.o.o. Zenica za uklanjanje divljih dopinija na području Zenice.

Kroz LOT-3 istog javnog poziva, udruženjima građana, među kojim su Savez izviđača Grada Zenica, Udruženje EKO Forum, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, Planinarsko društvo Bistrica, KUD Željezara, Interventna spasilačka služba, Udruženje „Stara vodenica“, Udruženje veterana odreda policije „Bosna 3“ i brojnim drugim odobreno je 54.800 KM što je više od 50 posto ukupno planiranih sredstava za raspodjelu na području kantona!

Dalje, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona našem „Institutu Kemal Kapetanović“ Univerziteta u Zenici ove godine je za rad, ekološke projekte, uključujući i održavanje mjernih stanica i uspostavu registra zagađivača opredijeljeno 660.000 KM. Istovremeno, u 2024. godini će ministartstvo kojeg vodi gospodin Adnan Šabani i Vlada ZDK na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem službi Grada Zenica koja bi se trebala baviti ekologijom i komunalnim poslovima iz Budžeta ZDK uplatiti oko 710.000 KM. Kada se sve sabere, dođe se do sume od blizu 1,6 miliona KM, što je rekordan iznos podrške ovog Ministarstva Gradu Zenica.

Kada se svemu doda da je nakon punih osam godina od završetka prve faze, deblokiran projekat i u utorak objavljen javni poziv za nastavak gradnje Glavne gradske magistrale (GGM) i gdje je za 1,25 km vangradske dionice GGM-a procijenjena vrijednost okvirnog sporazuma 3.17 miliona KM, jasno je da je sinoćnji istup Fuada Kasumovića bio samo pucanj u prazno.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnan Šabani na kraju poručuje gradonačelniku Zenice da za razliku od njega, on voli svoj rodni grad Zenicu i sve njene građane bez obzira na stranačku i drugu pripadnost, koje i ovim putem poziva da ne nasjedaju na Kasumovićev pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena iznošenjem laži na račun političkih oponenata.

 

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona