Naslovnica Top vijesti Detalji sa ročišta policajcu Josipu Bariću: Makazama je izrezan krvavi dio na...

Detalji sa ročišta policajcu Josipu Bariću: Makazama je izrezan krvavi dio na džemperu Alise Mutap – i uništen!

Na Sudu BiH večeras je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora policajcu Josipu Bariću koji je jučer uhapšen u akciji SIPA-e u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju smrti Dženana Memića.

Barić se sumnjiči za krivična djela organizirani kriminal iz člana 342. u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je na današnjem ročištu rekao da je lošeg imovinskog stanja, te je tražio da mu se ne određuje pritvor jer nema s kim komunicirati niti na koga utjecati. Kazao je kako je imao samo šefa (Hasan Dupovac op.a.) ali da je on zatvoren. Dodao je da mu je stalo da se ovo riješi jer je napadnut sa svih strana, piše Patria.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazloženju prijedloga kazao kako se radi o obimnoj istrazi koja je proširena na šest osoba, a da je već šest svjedoka zatražilo zaštitu.

“Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio”, kazao je tužilac Hasanspahić.

Hasanspahić je kazao da je po naredbi tužioca Barić trebao izuzeti sa KCUS-a Dženanovu i Alisinu odjeću. Barić je uzeo svu odjeću od Dženana Memića i čak je boravio u prostoriji gdje mu se ukazivala pomoć na KCUS-u u noći 8. februara 2016. godine, dok je od Alise uzeo samo pantalone i jaknu.

“Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa”, naveo je Hasanspahić.

Tužilac je istakao kako oni sadašnjom istragom rješavaju ono što su trebali drugi i ispravljaju njihove greške, piše NAP.

“Ova istraga tek otkriva kakva je istraga bila”, kazao je Hasanspahić.

Podsjećamo, postupajući tužilac u slučaju Memić bio je Meris Ćato koji je nakon izvjesnog vremena napustio Tužilaštvo KS i prešao u advokate. On za sada ima status svjedoka.

Barićev branilac Kadrija Kolić pročitao je Barićevu izjavu i kazao kako policajac ne smije ništa uraditi bez naredbe tužioca kad su u pitanju teške tjelesne povrede.

“Ukoliko se desio propust kriv je tužilac jer tužilac izdaje naredbu i policajac samo sluša naredbu”, kazao je Kolić.

Barić se i sam obratio Sudu navodeći da isto postupa već 20 godina i da bi sve isto ponovio i u ovom slučaju. Advokat Kolić pozivao se na istragu koju je Tužilaštvo KS već vodilo protiv Barića ali to nije bilo u vezi izuzimanja dokaza i odjeće već postupanja u samom slučaju.

Alisa Mutap na KCUS-u je dala iskaz policajcu Bariću i rekla mu da prema njima (njoj i Dženanu) nije išlo nikakvo auto iz pravca Aleje, a ako ih je i udarilo onda je bilo s leđa ali da ona nije ništa čula.

Odluka o pritvoru očekuje se sutra.