Marketing

Generalni direktor BH Pošte Adis Šehić reagirao je na medijske napise koji su javili da će ova institucija raditi u ponedjeljak 17. juna, drugog dana Kurban-bajrama.

Kaže da ne zna koji je povod ovome što su pojedini portali objavili, ali ističe da svaka priča ima dvije strane.

“Prošli, Ramazanski bajram bio je u srijedu i, naravno, srijeda je bila za sve nas neradni dan. Prvi dan Ramazanskog bajrama proslavili smo onako kako samo mi to htjeli. Sada, Kurban-bajram pada u nedjelju, znači prvi dan Kurban-bajrama svakako je neradni dan”, govori Šehić za Raport.

Dodaje da su za drugi dan Bajrama napravili plan rada u administraciji po kojem onaj ko izrazi želju da koristi taj drugi dan, u smislu vjerskog praznika, ima tu mogućnost.

Kaže da nisu samo oni povezani nego su vezani za kompletno društvo koje funkcionira na taj dan.

“Moram napomenuti da mi oko 90 posto usluga koje vršimo, što se tiče brze pošte, vršimo s privatnim licima. Ona rade i mi ćemo se morati organizirati na način da s minimalnim našim kapacitetima odgovorimo tim zahtjevima, tako da mislim da sve institucije rade, svi protokoli rade, mi smo jedna od osnovnih karika za dopremu, otpremu i sve ono što treba za Poštu”, priča naš sagovornik.

Potom se osvrće na članke iz pojedinih medija za koji smatra da je malo tendenciozan u smislu pitanja šta je to Trojka uradila.

“Hoću prvo da napomenem da je Trojka, što se tiče BH Pošte, u ovom momentu za februar isplatila 400 maraka pomoći svim radnicima uz plaću. Za april smo isplatili dodatnih 400 maraka kao pomoć svim radnicima. U petom mjesecu isplatili smo regres od 690 KM i u šestom mjesecu ćemo ponovo isplatiti dio uredbe od 400 maraka. To su stvari koje su također trebale da budu objavljene. Nisam htio da s tim izlazim u javnost, to je naša interna stvar. Međutim, kad pogledamo ovako neke tendenciozne naslove koji kažu šta je to Trojka uradila, evo ja hoću da kažem šta je to Trojka uradila, ali iz naših usta”, jasan je Šehić.

Potcrtava da su radnicima BH Pošte u februaru, aprilu, maju, junu dodatno isplatili novac mimo plaće.

“To su ogromna sredstva za nas. Samo što se tiče te uredbe za ta tri mjeseca, to su dodatna tri miliona maraka. Moram napomenuti da smo jako opterećeni troškovima koje nam je bivša uprava ostavila na način da smo imali 300 internih premještaja u prošloj godini i 200 novih radnika. Interni premještaji rađeni su bez ikakve transpatentnosti. Bitno je samo da je neko nečiji bio, da je donio bilo kakvu diplomu bez ikakvog pripravničkog staža, dobijao je visokopozicionirana mjesta u BH Pošti. Neki uposlenici su mijenjali čak i po dva-tri ugovora u toku nekoliko mjeseci, dobijali su duple plaće”, ističe Šehić za Raport.

Na pitanje Raporta da li je to zakonski ili nije, odgovara da je upravo sad Ured za reviziju institucija Federacije to razmatrao i upravo zbog toga dao im je mišljenje s rezervom, “sad trebamo da vidimo u kojem smjeru ćemo ići.

“Ovi koji su slikali to i pokazali, mislim da se boje za svoje pozicije na način da li ćemo mi poništiti sav taj interni premještaj. Znači, ljudi su bez ikakvog radnog iskustva došli do odgovornih poslova koji trebaju da upravljaju ovim preduzećem. To su te stvari koje su Trojku zadesile”, kaže sagovornik Raporta.

Najavljuje da će Trojka u budućem periodu nastojati da poveća plaće onima koji najviše ovdje rade. Nažalost, ističe, oni koji najmanje rade imaju najviše plaće, oni koji najviše rade trenutno imaju najmanje plaće.

“Napravili smo sporazum sa Sindikatom i vidjet ćemo kako ćemo finansijski završiti ovu godinu i u kojem smjeru će ići povećanje plaća. Interni premještaji i dodatni radnici koji su nam ostali na godišnjem nivou koštaju ovo preduzeće šest miliona maraka”, navodi Šehić.

Osvrćući se ponovo na pitanje zašto rade u ponedjeljak, Šehić i odgovara: “Zato što moramo osigurati dodatna sredstva”.