Naslovnica Top vijesti Dizdarević o situaciji u Gazi: Režim ostaje za sada na putu...

Dizdarević o situaciji u Gazi: Režim ostaje za sada na putu brutalnog aparthejda

Zlatko Dizdarević, ugledni bosanskohercegovački novinar i diplomata i počasni doktor Ženevske akademije za međunarodne odnose i diplomaciju. Odličan je poznavaoc prilika na Bliskom istoku, koji je posljednjih dana ponovo u plamenu.

Autor je 10 knjiga objavljenih u 22 izdanja u Evropi, SAD-u i Latinskoj Americi te dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. U razgovoru za Novinsku agenciju Patria govori o kompleksnosti odnosa na relaciji Izrael – Palestina.

Napominje na početku da istorija odavno ne pamti ovako ciljano proizvedeno nasilje u kojem se obje strane bore za pobjedu.

“A kako stvari stoje, na ovim osnovama i raketama dostignuta pobjeda samo će nastaviti ono što traje duže od sedam decenija – ubijanje Palestine samo sada uz sve poznato minulih decenija i dodatnim efektima borbe za vlast unutar Izraela i ‘palestinskih teritorija’, kaže Dizdarević, dodajući da svjetska diplomacija cinično dosljedna sebi kasni kao uvijek, ali ovaj put i sa posljedicama koje će pomrsiti račune i mnogima od njih.

“Prevashodno Americi i njihovim planovima i partnerima u arapskom svijetu, posebno zalivskom”, ističe Dizdarević.

Mnogi analitičari zbivanja na Bliskom istoku i odnosa u trouglu SAD-Izrael-Palestina slutili su da odlazak Netanyahua nakon 15 godina vladanja i razornog odnosa spram ‘mirovnog procesa’ odškrinjuje vrata za smirivanje decenijskih krvavih napetosti.

“Posebno i zato što je sa Bidenom u igri nova geostrategija američkih interesa u tom kontekstu, na drugačijem tragu od planova i poteza Trumpa i njegove ‘koalicije’ sa preigranim i bolesno ambicioznim Netanyahuom. I upravo tu, na propasti nade da će Bibi sa svojim aparatom mirno otići – u samo par sedmica zapaljena je nova razorna vatra.

U Jeruzalemu, u Gazi ali, po prvi put u ovoj mjeri zahvaćen je i Izrael sa slutnjom širenja i na Zapadnu obalu. U ciljanom izazivanju eksplozije polako umire i onaj minimum nade o ‘dvije države’ i sve ono što uz to ide.

Beskrajna ambicija Netanyahua da i po cijenu zločina, razarana i ljudskih života ostane na vlasti ima, nažalost, i danas moćnog vojno-političkog, preambicioznog partnera drugog kalibra, profila ‘mudrosti’ ali, sasvim prikladnog za novu krvavu eskalaciju eskalaciju: Hamas i Islamski džihad uz njihovo uvjerenje da je došao momenat da zajašu na vlast Palestine i pobijede Izrael”, govori Dizdarević.

Pojašnjava da je na sceni drugo ludilo kod usijanih glava Hamasa da mogu raketiranjem pobijediti Izrael. I tako ‘osloboditi Palestinu’ sa Gazom kojom vladaju. A ne računa se, ako nije u pitanju čak i koordinirana igra sa Netanyahuom, da je Izraelac, agent zla, veoma zadovoljan raketnim napadom iz Gaze na Tel Aviv i okolicu. I surovim odgovorom kojim se može kao heroj vratiti na staro, u izborima izgubljeno mjesto”, pojašnjava Dizdarević.

Zapad do danas niti jednom nije pokušao prisiliti Izrael da ispuni međunarodne obaveze uz sve priče o ljudskim pravima, samo na nekom drugom terenu.

“Bidenov povratak drugim planovima, onim u kojima je igrao i kod Obame, sada odjednom postaje veoma kompliciran. On neće vratiti ambasadu iz Jeruzalema u Tel Aviv, neće poništiti odluku o Golanu niti vratiti Palestincima okupirane teritorije ali, Iran bez bombe veoma mu je važan. U to ime je i distanca od Netanyahua, ali ne i potpuna od Izraela. Nakon svega sada, vidjet će se dokle. U ovoj priči Arapi već prevrću polako interesnu kartu. Čak i njihova bezmalo histerična mržnja prema Iranu splašnjavat će ako Bibi ode kako je planirano”, ističe Dizdarević.

Interesi i ambicije vladanja na raznim stranama u svijetu, potcrtava Dizdarević, postali su definitivno moćniji od međunarodne pravde i ljudskih života nego što se to nekada, koliko-toliko činilo nenormalnim.

“Režim ostaje za sada na putu brutalnog aparthejda, uz raketni odgovor Hamasa koji za mnoge Palestince postaje jedino razumljiv, ma kako samoubilački”, govori Dizdarević.