Naslovnica Biznis DO POLITIČARA JE Ova mjera bi usporila inflaciju i zaustavila rast cijena

DO POLITIČARA JE Ova mjera bi usporila inflaciju i zaustavila rast cijena

Dok se političari nakon izbora bore za kakvu-takvu poziciju, građani se pitaju kako preživjeti zimski period.
Potrošačke cijene svakog dana su sve više uslijed inflacije od preko 17 odsto, što je na kraju potpuno poništilo redovan rast plata za 2022. godinu. Mjere koje bi bar usporile ovaj trend postoje, ali ih nadležne institucije ignorišu.

Ekonomista Faruk Hadžić je na dvije stvari upozorio još početkom ove godine. Prva, da će Federacija BiH napraviti istorijsku grešku ako dio rasta prikupljenih poreza, zbog inflacije, ne vrati privredi i radnicima kroz niže poreze i doprinose, kako bi se zadržao nivo bruto plate, a povećala neto plata. Drugo, zajedno sa kolegom ekonomistom Admirom Čavalićem je upozoravao da ukoliko ne dođe do rasterećenja poslovanja i većih neto, a istih bruto plata, možemo očekivati spiralni rast izdataka za plate, koji će dalje dovesti do još većeg rasta cijena – inflacije.
“Posljednji statistički podaci su to nažalost potvrdili. Rast cijena je doveo do značajnijeg rasta troškova plata, što je opet bio razlog za dodatno podizanje cijena. Ukoliko želimo usporiti ova inflatorna kretanja, koja kao rak razaraju naše društvo i ekonomiju, potrebno je hitno provesti reformu poreskog sistema, jer novca za takvu reformu ima. Kao što sam više puta od početka godine upozorio, što budemo duže čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže provesti neophodne mjere”.
Od početka godine do danas potročaška korpa je skuplja za čak 495, 33 KM.

Potrošačka korpa u septembru iznosila 2.852,37 KM od čega je samo za hranu četveročlana porodica trebala izvojiti 1.245,77 KM ili 43,68 potrodičnog budžeta.
Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru iznosila 1.043 KM, a u avgustu, posljednjem mjesecu za koji Agencije za statistiku BiH ima podatke 1.145 KM KM, porasla je za 102 KM.