Naslovnica BiH Dodik kipti od bijesa nakon nove izjave Schmidta: ‘Lažno se predstavlja, već...

Dodik kipti od bijesa nakon nove izjave Schmidta: ‘Lažno se predstavlja, već i bezočno laže’

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, komentirao je izjavu Christiana Schmidta da je 9. januar nastao na žrtvama te dodao “ne samo što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, već i bezočno laže”.

Dodik je naglasio da se tzv. dan RS slavi u čast dana kada je RS proglašena bez ijednog ispaljenog metka, ijedne ljudske žrtve 9. januara 1992. godine, a rat u BiH je počeo nekoliko mjeseci kasnije.
“Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Christian Schmidt. Ali 1. mart, koji sa muslimanima (Dodik nastavlja Bošnjake nazivati muslimanima, što je opasna pozadina jednog narativa)slavi gotovo sav diplomatski kor, je dan kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva. To je, gospodine Schmidt, praznik zločina i početka krvoprolića”, istakao je Dodik, prenose mediji iz RS.
Podsjetimo, Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, bio je sinoć gost na televiziji N1 gdje je još jednom iznio stav o predsjedniku RS Miloradu Dodiku te o proslavi neustavnog 9. januara, tzv. dana RS.
“Dodik se mora shvatiti kao dio Bosne i Hercegovine. Stvari poput 9. januara, to se mora promijeniti. 9. januar, koji je na teret žrtava iz Srebrenice, ne mogu dozvoliti da se takve stvari događaju. Dodik je predsjednik RS, multietničkog eniteta u kojem su i Bošnjaci i Hrvati.

Neka provocira. Mi ćemo pokrenuti određene stvari, imam neke stvari u glavi, po tom pitanju nećemo ppuštati”, kazao je Schmidt.

Poslao je i poruku predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, naglašavajući da mora voditi računa, jer su “sve oči uprte u nju”.