Naslovnica BiH DODIK POSTAVIO ULTIMATUM: ŽELIM SMJENU KONAKOVIĆA, LAGUMDŽIJE I BEĆIROVIĆA ZA NASTAVAK RAZGOVORA

DODIK POSTAVIO ULTIMATUM: ŽELIM SMJENU KONAKOVIĆA, LAGUMDŽIJE I BEĆIROVIĆA ZA NASTAVAK RAZGOVORA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da ima određene uslove za nastavak razgovora koalicije na nivou Bosne i Hercegovine.

Ti uslovu podrazumijevaju smjenu Zlatka Lagumdžije, Elmedina Konakovića i Denisa Bećirovića.

Prema njegovim riječima, ove smjene su neophodne kako bi se odgovorni za, kako je naveo, “rušenje Ustava BiH” snosili posljedice.

Dodik je istakao da još nije dobio poziv za najavljeni sastanak u Mostaru, koji bi trebao biti održan sljedeće sedmice. Ipak, izrazio je sumnju da se bilo šta konkretno može postići.

“Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smijeni Lagumdžija i da se smijeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su proveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sjednemo i dalje da pričamo o nečemu,” rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

Ovaj ultimatum Dodika dolazi u trenutku kada se političke tenzije u Bosni i Hercegovini ponovo povećavaju, a dalji razgovori koalicije će zavisiti od ispunjenja njegovih uslova.