Naslovnica Top vijesti Dok bh. građani odlaze, radna mjesta popunjavaju Indijci i Kinezi: BiH uvozi...

Dok bh. građani odlaze, radna mjesta popunjavaju Indijci i Kinezi: BiH uvozi i direktore

Bosni i Hercegovini nedostaje gotovo 30.000 radnika, od toga 10.000 u entitetu RS i 20.000 u FBiH.

Odlazak stanovništva u inozemstvo te neusklađenost obrazovnog sistema s tržištem rada doveli su do toga da naša država mora uvoziti radnu snagu.
Osim što je već duže vrijeme prisutan deficit radnika u građevini i ugostiteljstvu, sve više je slučajeva izdavanja radnih dozvola za direktore firmi.

Povećan broj
U prvih šest mjeseci prošle godine strancima je izdato 1.270 radnih dozvola, što je za 274 više u odnosu na isto razdoblje 2021. Tako se radna mjesta u BiH popunjavaju radnicima iz Indije, Pakistana, Šri Lanke, Bangladeša, Kine, ali i zemalja regiona.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, najviše radnih dozvola izdato je za direktore i rukovodioce u firmama, čak više od 350.

Osim toga, 40 radnih dozvola izdato je za profesore i predavače. Da je situacija na ovom polju alarmantna, postalo je jasno još onda kada se počelo razmatrati ukidanje određenih odsjeka na nivou UNSA-e jer za neke od njih uopće ne postoji interesiranje studenata.

Nema nastavnika
Stručnjaci upozoravaju da postoji realna opasnost da BiH ostane bez profesora biologije, matematike, hemije i fizike.

Kada je riječ o izdavanju radnih dozvola za građevinarstvo, pokretanje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata dovelo je do povećane potražnje ovih radnika, koji iz BiH mahom odlaze.

Zbog nemogućnosti pronalaska radnika Udruženje poslodavaca FBiH kontinuirano poziva vlast na liberalizaciju tržišta rada i olakšavanje procedura zapošljavanja inozemnih radnika kako ne bi došlo do gašenja firmi.

Rezultati ankete
Prema rezultatima ankete koju su među poslodavcima proveli Federalni zavod i entitetske službe za zapošljavanje, ove će godine najveća potražnja biti za prodavačima, CNC operaterima, krojačima, armiračima i tesarima. Od 1.380 anketiranih, čak ih je 57,2 posto iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih radnika.