Naslovnica Visoko DOK BiH ČEKA LEGALIZACIJU: U Visokom organizirali simpozij da istaknu sve prednosti...

DOK BiH ČEKA LEGALIZACIJU: U Visokom organizirali simpozij da istaknu sve prednosti korištenja kanabisa

Ovaj simpozij predstavljao je priliku za duboku analizu različitih aspekata medicinske upotrebe kanabisa, pravnih implikacija, ekonomskih perspektiva te značaja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

 

Proteklog vikenda u Visokom je održan simpozij pod nazivom “Istraživanja kanabisa: Nove perspektive i otkrića”, koji je okupio vodeće stručnjake iz Bosne i Hercegovine i regije, a istaknuta je potreba za daljnjim istraživanjima, edukacijom i promjenama u zakonodavstvu kako bi se osigurao pristup medicinskom kanabisu svim građanima kojima je to potrebno.

Ovaj simpozij predstavljao je priliku za duboku analizu različitih aspekata medicinske upotrebe kanabisa, pravnih implikacija, ekonomskih perspektiva te značaja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Teme simpozija obuhvatile su širok spektar ključnih pitanja koja su izazvala živahnu raspravu među učesnicima. Od medicinske upotrebe kanabisa do pravnih i ekonomskih implikacija, stručnjaci su razmatrali sve aspekte ovog kompleksnog pitanja. Posebna pažnja posvećena je stigmi koja prati kanabis već decenijama, ističući potrebu za razbijanjem predrasuda i edukacijom javnosti.

“U Bosni i Hercegovini se ne koristi u medicinske svrhe osim pojedinaca koji su se suočili i pobijedili tu stigmu u sebi, a ona je duboko prisutna u našoj svijesti.”, istakao je Richard Horvat.

Richard Horvat, diplomirani inženjer elektrotehnike, naglasio je važnost razumijevanja povijesnog konteksta i stigmatizacije kanabisa. Podsjećajući na period Jugoslavije kada je, zahvaljujući proizvodnji kanabisa, bivša zajednička država bila jedna od većih igrača na svjetskom tržištu, Horvat je istaknuo da je stigmatizacija kanabisa duboko ukorijenjena u društvu te da je proces njezinog razbijanja dugotrajan i složen.

“Prohibicijom je i ona stavljena na tu listu.”

Dr. Predrag Radić, psihijatar, istaknuo je moć kanabisa u liječenju različitih neuroloških smetnji te poboljšanju kvalitete sna i regeneracije tijela. Naglasak je stavljen na potrebu za edukacijom o korištenju kanabisa u medicinske svrhe te oprezom u konzumaciji, posebno kod mladih osoba.

“Ovisi o pojedincu i dijagnozi. Najmoćnija je u poremećajima kao što je multipla skleroza, poremećajima u probavnim sistemima, pokazala se dobra kod Parkinsove bolesti, ali i kod ostalih neuroloških smetnji.” – naglasio je dr. Predrag Radić, psihijatar.

Mihael Zornjak iz Green Dream Teama govorio je o benefitima kanabisa u medicinske svrhe, ističući važnost kontrolirane dostupnosti i kvalitete kanabisovih ekstrakata.

“Pušenje nije najzdravija varijanta, postoji zdraviji način – to je vaporiziranje suhe materije i korištenje ekstrakta itd.”

Simpozij “Istraživanja kanabisa: Nove perspektive i otkrića” predstavljao je važan korak prema razumijevanju i primjeni kanabisa u medicinske svrhe. Sudionici su istaknuli potrebu za daljnjim istraživanjima, edukacijom i promjenama u zakonodavstvu kako bi se osigurao pristup medicinskom kanabisu svim građanima kojima je to potrebno.

Napominjemo da je u Bosni i Hercegovini medicinski kanabis i dalje ilegalan, iako postoje jasne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog parlamenta u pravcu njegove legalizacije. Unatoč ogromnoj podršci javnosti i entitetskih ministarstava zdravlja, proces legalizacije teče nedopustivo dugo, bez obzira na nedostatak protivljenja političkih stranaka, institucija, vjerskih zajednica i stručne javnosti.